Az MBTI személyiségmodell alapjai

Az MBTI személyiségmodell alapjai

Az emberek fantasztikusan komplex lények. A személyiségünknek annyi összetevője van, hogy egy élet is kevés arra, hogy teljesen megismerjük magunkat. Bizonyos részeink akarnak valamit, más oldalaink úgy tűnik homlokegyenest ellentétes dolgokat akarnak. Néha egészen örjítő tud lenni ez a fajta belső széthúzás.

A széthúzó oldalainknak megismerése remek első lépés a belső egyensúly megtalálása felé. A felé az állapot felé, ami önbizalmat hoz, megfelelő célokat állít, választ ad a kérdésre “Mi akarok lenni ha nagy leszek.”

A legerősebb eszköz amit találtam eddig Önmagam, és az engem körülvevő emberek megértéséhez a C.G. Jungtól eredő személyiségmodell volt. Ez a  modell, az utóbbi évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül, és nyugaton nagyon divatossá vált. Magyarországon az MBTI (Myers Briggs típus indikátor) és a 16 személyiségtípus által képviselt iskolák a leg ismertebbek.

Ebben a cikkben szeretném bemutatni a személyiség modell alapjait

A személyiségmodellt tekintsd egy térképnek. Egy eszköznek, ami segít eligazodni saját magadban. A tudás mélyítésével egyre komolyabb összefüggésekre találhatsz általa, ahogyan a térkép egyre részletesebb lesz. De a modell már a felszínen is nagyon hasznos, izgalmas helyekre kalauzol.

Úgy működünk, hogy a külvilágot befogadjuk egy speciális szűrőn keresztül, majd az így beérkező információkból döntéseket hozunk. Személyiségtípusok közt a szűrő is és a döntéshozatal működése is eltérő lehet. 

Már Carl Jung meghatározta az elme négy oldalát, amit négy betű jelez. Mindenki használ két döntéshozó funkciót, egy gondolkodást (T), és egy érzés (F), a betűk az angol thinking és feeling szavakból jönnek. Valamint mindenki használ két információszerző funkciót, egy érzékelést (S) és egy intuíciót (N) az angol sensing és intuition szavakból. (az intuíció rövidítése azért nem I, mert ez a betű már az introvertált szót jelöli.

Érzékelés (S): Tények. A valóság megfigyelése a fizikai világban az érzékszerveken keresztül. 

Intuíció (N): Képzelet. Kapcsolódások megfigyelése az absztrakt világban. 

Érzés (F): Értékek. Döntéshozatal az alapján amit szeretsz, vagy amit helyesnek érzel. 

Gondolkodás (T): Okok és okozatok. Döntéshozatal az alapján, hogy valaminek van logikus értelme.

A 16 kombináció, ami létre hozza a 16 személyiségtípust

A négy oldal, a gondolkodás (T), az érzés (F), az érzékelés (S) és az intuíció (N) mindegyike kaphat egy extrovertált vagy introvertált előtagot. Így jön létre a 8 kognitív funkció. Például extrovertált + érzékelés = “extrovertált érzékelés”, jelölése (Se) 

Mindenki használja mind a négy oldalt, de csak egy változatát. Például mindenki érez valahogy (F) de egy adott típusnak ez vagy introvertált lesz vagy extrovertált, azaz Fi vagy Fe. Az, hogy te introvertált vagy, vagy extrovertált, az csak az első kognitív funkció előtagját adja meg, nem az összeset.

Tehát 8 agyi folyamat van, amikre ráhangolódunk információ szerzés céljából, vagy döntéshozatal alkalmával. Ők a kognitív funkciók. Az egyszerűség kedvéért vannak beceneveik is.

Döntéshozó kognitív funkciók

Introvertált gondolkodás (Ti): Pontosság, vagy logika – saját gondolataim

Extrovertált gondolkodás (Te): Hatékonyság, vagy racionalitás – amit mások gondolnak

Introvertált érzés (Fi): Önazonosság, vagy személyes értékrend – saját érzéseim

Extrovertált érzés (Fe): Harmónia, vagy csoport etika – amit mások éreznek

Információszerző kognitív funkciók

Introvertált érzékelés (Si): Emlékezet, vagy kötelesség – saját tapasztalataim

Extrovertált érzékelés (Se): Érzékszervi élmény – mások tapasztalatai

Introvertált intuíció (Ni): Perspektíva, vagy akaraterő – amit én akarok

Extrovertált intuíció (Ne): Felfedezés, vagy metafizika – amit mások akarnak

Mindenki gondolkodik, mindenki érez, mindenki használja az érzékszerveit, és mindenkinek van intuíciója, de nem mindegy milyen sorrendben. A funkcióknak a tudatossági sorrendje egy másik különbség típusok közt. Ha introvertált érzést (Fi) használsz például, az állhat az 1., a 2., a 3. vagy a 4. helyen. Ökölszabály az, hogy minél előrébb helyezkedik el a funkció a listán, annál tudatosabb. Annál otthonosabban használod és annál jobb vagy benne. Ideális esetben annál jobban támaszkodsz rá a mindennapokban. 

Ha az összes elemet figyelembe veszed 16 különböző típust kapsz.

Az autó modell

A sorrendet, ahogy a kognitív funkciók felállnak az autó modell mutatja be a legegyszerűbben.

Képzeld el, hogy az elméd egy autó. Négy utas ül benne. Két felnőtt elöl és két gyermek hátul. 

Az első helyen, a sofőr helyén ül a Hős, aki az autót irányítja. Tudatos, és tör a céljai felé.
A másodpilóta a Szülő, aki navigálja a sofőrt. Felelősségteljes és aggódik.
A Szülő mögött egy tízéves ül, ő a Gyermek. őszinte, brilliáns, szeret játszani, és picit még naiv az élethez.
A Hős mögött ül a Törekvő, a legkisebb, 3 éves forma. Fejletlen, ösztönök vezérlik, sír és rúgkapál, ha nem kapja meg azt, amit akar. 

Ez a négy szereplő foglalja el az elméd négy helyét ebben a sorrendben.

Nézzük meg picit közelebbről őket!

Az első helyen a Hős ül. A hős a kedvenc elme állapotod, a flow élményed. Róla mesélsz, ha megkérdezem ki vagy. A legtöbbet őt használod, több mint százezer órát gyakoroltad, így magabiztos és profi vagy benne. Ha a munkád olyan, ahol a hősre támaszkodhatsz, akkor otthon érzed magad a bőrödben. 

A Szülő a második helyén ül. Felelősségteljes, a háttérből támogat. Ő adja Hősünkre a páncélt, ő készíti elő a hőstett feltételeit, aggódik érte amíg haza nem jön. Ha a Hős egy információszerző funkció, a Szülő döntéshozó, és fordítva. Ha a Hős introvertált, a szülő extrovertált, és fordítva. Emiatt kevesebb figyelmet fordítasz rá, és picit lebecsülöd. Általában később tanulod meg jól használni. De ő is felnőtt, a ráfordított energia nagyon megtérül. Fejlesztése a személyiségfejlődésed legfontosabb motorja.

A harmadik helyen, a Szülő mögött ül a Gyermek. A Szülő tükör ellentéte. Kevésbé vagy benne jó. Viszonyod vele ellentmondásos, néha azt hiszed támaszkodhatsz rá, máskor elbotlasz általa. Játékban és intimitásban használod egészségesen. De ő az is, akihez önvédelemnél fordulsz, ha nem akarsz szembenézni valamivel.

A negyedik helyen a Hős mögött ül a Törekvő. A Hős tükör ellentéte, így ő a legfejletlenebb részed, gyakran észre sem veszed. A mélyből befolyásol téged, aztán előtör nagy felfordulást okozva. Itt laknak a félelmeid, az önbizalomhiányod. Törekvőnek hívom, mivel a leggyengébb pontunk az, ami fejlődésre ösztönöz minket. Ő az örök vágy, hogy más legyél, hogy jobb legyél. Ha odafigyelsz rá, és elringatod ezt a kisgyermeket, megadva neki a szeretetet amire vágyik, eljuthatsz a boldogsághoz, elkerülve a mélypontokat.  

A Hős, a Szülő, a Gyermek és a Törekvő kognitív szerepek, feladatkörök az autóban. Az információszerző és döntéshozó működéseink attól függően viselkednek másképpen, hogy melyik helyen ülnek.

De milyen kognitív funkciók ülnek a szerepek helyén?

Amire szükséged van: 

  1. Egy megoldásra, hogy információhoz juss, azaz tanulj.
  2. Egy megoldásra, hogy feldolgozd az információkat, azaz döntéseket hozz.

Továbbá amire szükséged van:

  1. Egy introvertált oldalra, hogy kapcsolatot teremts a belső világoddal.
  2. Egy extrovertált oldalra, hogy visszajelzést kapj a külvilágból.

Minden személyiségtípus választ magának egy információszerző funkciót, ami a kedvenc megoldása lesz a tanulásra. 

Valamint választ magának egy döntéshozatali funkciót, ami a kedvenc megoldása lesz döntések meghozatalánál. 

Ezen felül minden típus hoz még egy döntést; hogy tanulni szeret jobban, vagy döntéseket hozni. Így aztán a 8 kognitív funkció közül marad egy. Ez lesz az 1. számú funkciód, a Hősöd. A másik funkciód, amit előnyben részesítesz, de nem a kedvenced, lesz a 2., azaz a Szülő funkciód. Emlékszel, szükségünk van egy introvertált és egy extrovertált oldalra is! Ha a Hős funkciód extrovertált, akkor a Szülő introvertált lesz automatikusan, és fordítva.

Egyszerűen megfogalmazva:

  • Ha a Hős funkciód döntéshozó, akkor a Szülő funkciód információszerző lesz, és fordítva.
  • Ha a Hős funkciód introvertált, akkor a Szülő funkciód extrovertált lesz, és fordítva.

Ha azonnal nem érted, ne aggódj, a legtöbben ember elsőre bele tud bonyolódni. Írok egy példát.

Én INFJ vagyok a Myers-Briggs rendszerben

A két betű, ami elsőre felkelti a figyelmem az N (intuitív) és az F (érzés). Emlékszel, az összes információszerző működés az vagy N (intuitív) vagy S(érzékelés) és az összes döntéshozó funkció az vagy T (gondolkodás) vagy F(érzés). Szóval az (N) és az (F) a kiinduló pontunk.

Tudom, hogy intuíció segítségével tanulok új információkat, és érzés segítségével hozok döntéseket. 

Az utolsó betű a “J”, aminek önmagában is jelentése van, az angol judging szóbol ered, jelentése megítélő. Van egy párja, a “P” a perceiving szóból ered, jelentése észlelés. De mi most a Hős, az első kognitív funkciót keressük, maradjunk hát ennél.

Az MBTI rendszerében a gondolkodás és az érzés megítélő vagy döntéshozó funkciók. Ha valaki megítélő (J) az azt jelenti, hogy a világ – mindenki rajtuk kívül – elsőre a döntéshozó funkcióját látja. Így a Meyers-Brigs rendszerében minden (J)-nek a gondolkodása (T) vagy Érzése (F) extrovertált lesz. 

Ugyanígy a P az észlelő, információ szerző funkciók extrovertáltságára utal. Az érzékelésre (S) vagy az intuícióra (N) lesz extrovertált.

Tehát mivel a világ az én döntéshozó oldalamat látja (J) emiatt az én döntéshozó funkcióm extrovertált lesz. A döntéshozó funkcióm, az érzés (F) így tudjuk, hogy van egy extrovertált érzésem becenevén “harmónia”.

Így, még mindig fél ember vagyok. Van egy döntéshozatali képességem, és egy utam, hogy extroverzióval kapcsolódjak a külvilághoz. Ahhoz, hogy teljes legyek kell még egy információszerző megoldás, hogy tanulhassak, és egy introvertált oldal, hogy kapcsolódhassak a belső világommal. 

Az INFJ betűkből tudom, hogy intuíción (N) keresztül tanulok, és mivel kell még egy introvertált oldal, tudom, hogy az intuícióm introvertált kell legyen. 

Az intuícióm tehát “introvertált intuíció” (Ni) becenevén perspektíva.

A két kedvenc működésem tehát az extrovertált érzés (Fe) és az introvertált intuíció (Ni)

Velem vagytok még? Már nincs sok hátra.

A kettő közül melyik a kedvencem? Már csak egy betű maradt hátra az “INFJ” ből, amit nem használtunk, az “I”. Az “I” az introvertáltat jelzi, a párja az “E” ami pedig az extrovertáltat. Ez arra utal, hogy a két kedvenc funkciód közül melyiket részesíted előnyben. Amelyik a kettő közül egyezik ezzel a betűvel az lesz a kedvenced, az első helyen álló Hős funkciód. Az én esetemben az introvertált intuíció (Ni).

A harmadik és a negyedik funkciók, a Gyermek és a Törekvő

Emlékszel még? A Gyermek a Szülő mögött ül a kocsiban, a Törekvő pedig a Hős mögött utazik. Az utolsó két utas a kocsiban, az utolsó két oldalai a személyiségednek, amik a legnagyobb hatással vannak rád. Ők teljes ellentétei a Hősnek és a Szülőnek. 

Miért befolyásolnak minket ennyire a 3. és a 4. funkcióink, a Gyermek és a Törekvő?

Ha megnézed, a Gyermek a Szülő tükör ellentéte, a Törekvő pedig a Hős tükör ellentéte. A személyiséged úgy van berendezve, hogy a Hősre és a Szülőre specializálódsz. Ha a figyelmünket és időnket valamire nagyon fókuszáljuk, szükségszerű, hogy más dolgokat el kell hanyagolnunk. Ebben az esetben azokat a képességeinket hanyagoljuk, amik messze állnak attól amivel a legtöbb időnket töltjük. Például, ha mélyen elmerülök egy tanulmány megírásában, akkor úgy döntök, ez alatt az idő alatt nem az edzőteremben fogok edzeni. Legalábbis abban az időben nem, amíg éppen a projektemen dolgozom. Minél jobban fókuszálunk valamire, annál gyengébbek leszünk az ellentétében. Azokban a pillanatokban, amikor szükség van a kutatási projektemből fakadó profizmusomra, én vagyok a nap hőse. Ez nagyban befolyásolja azt, mások hogyan látnak engem. Lehet kapok egy állást, előléptetnek, vagy randizhatok valakivel általa. Rengeteg pozitív következménye lehet annak, ha megmutatom a tehetségem, és tudásom. Az érem másik oldalaként, ha az élet azt hozza, hogy nyers erőre lenne szükségem, akkor rá leszek kényszerítve, hogy megmutassam a gyengeségeimet. Ebben az esetben lehet elveszítem az állásom, nem léptetnek elő, vagy nem randizhatok valakivel. Ez ugyan olyan mélyen érinti az életem folyását, mint az erősségeim. A legnagyobb befolyással az életünkre a tehetségeink, és a gyenge pontjaink vannak.

A Szülő mögött ül a Gyermek, a 3. kognitív funkció.  A Szülő tükör ellentéte. Azaz ha a Szülő például az introvertált érzés (Fi), akkor a Gyermek az extrovertált gondolkodás (Te). Mind a ketten döntéshozó funkciók.

Ha a Szülő az extrovertált érzékelés (Se), akkor a Gyermek az introvertált intuíció (Ni). Mindketten információszerző funkciók.

Mivel mindenki használja valamilyen módon az elme négy oldalát, gondolkodást (T) az érzést (F), az érzékelést (S) és az intuíciót (N), a betűk közül még a T és az S hiányzik. Az én Szülő funkcióm az extrovertált érzés (Fe), tudjuk, hogy a Gyermek funkcióm is döntéshozó lesz, és ha a Szülő extrovertált volt, akkor a Gyermek introvertált. Így a gyermek funkcióm az introvertált gondolkodás (Ti).

A negyedik helyen, a Hős mögött ül a Törekvő. A hős tükör ellentéte (hasonlóan a Szülő és a Gyermek viszonyához). Tudjuk, hogy az én Hős funkcióm az introvertált intuíció (Ni) egy információ szerző funkció. Azt is tudjuk, hogy ha a Hős introvertált, akkor a Törekvő extrovertált. Már csak az érzékelés (S) maradt ki az egyenletünkből, ami egy döntéshozó funkció. Így az én esetemben a Törekvő az extrovertált érzékelés (Se).

A következő lépés a kognitív funkciók, majd a személyiségtípusok megismerése lesz. Nézd meg az ezekről készített videóimat a YouTubeon.

Videók a témában

Intuíció és érzékelés

Introvertált intuíció (Ni) INTJ, ENTJ, INFJ, ENFJ

Extrovertált intuíció (Ne) INTP, ENTP, INFP, ENFP

Introvertált gondolkodás (Ti) ISTP, INTP, ESTP, ENTP

Extrovertált gondolkodás (Te) ISTJ, ESTJ, INTJ, ENTJ

Introvertált érzés (Fi) ISFP, ESFP, INFP, ENFP

Extrovertált érzés (Fe) ISFJ, ESFJ, INFJ, ENFJVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük