INFJ, a Bölcs

INFJ, a Bölcs

INFJ vagy! Nézzük meg, hogyan teljesülhetnek az igényeid szerelemben, a munka területén és az életben!

INFJ-ként az elméd működése alapjaiban különbözik a többi személyiségtípustól. Az INFJ személyiségű emberek nagyon érzékenyek másokra. Képesek perspektívát váltani, és belehelyezkedni emberek valóságába. Ezen felül alapvető tehetségük mások érzéseinek megérzése és megértése. A két képesség ötvözete egyfajta látnoki tehetségként, bölcsességként érzékelhető mások számára. A fejlődése csúcsán egy INFJ önmagát és másokat egy rendszer részeként látja. A jövője eseményláncolatainak valószínűségét úgy érzékeli, ahogy mások a múltra emlékeznek. A kiválasztott jövőért pedig képes tenni akkor, ha érzi, ez az út másoknak is pozitív változást hoz.

Az INFJ-k remek tanácsadók lehetnek, de gyakran találjuk őket vezető szerepben művészeti, üzleti és technikai területen. Maximalisták, akik ha motiváltak és tevékenyek, komoly erőt képviselnek. 

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

INFJ az Introvertált Intuitív Érző Megítélő személyiségtípus


Akik az INFJ személyiségtípushoz tartoznak, általában kívülálló, empatikus, bölcs, elmélkedő, mély, romantikus és komplex emberek. Gazdag belvilágukat a hatalmas képzelőerejük táplálja, ami az absztrakt szimbólumok, komplex gondolatrendszerek és spirituális jelentés találásának vágyában tükröződik. Éleslátó emberismeretük alkalmassá teszi őket arra, hogy felfedezzék és rátaláljanak az emberi lét finom érzelmi igazságaira, gyakran gyönyörű műalkotások képében. Az INFJ-k empatikus emberbarátok, törekszenek a harmóniára, az együttműködésre és az emberek közti egységre. Azonban visszahúzódó, befelé tekintő természetük időről időre rákényszeríti őket arra, hogy magányba zárkózzanak, annak érdekében, hogy rendezzék érzelmekkel és gondolatokkal teli belvilágukat. Miközben bölcsek és éles eszűek, a komplex érzelmeik miatt mások túlérzékenynek, mélabúsnak, és furcsának találhatják őket. 

De INFJ-nek lenni nem könnyű. Elmondom miért…

Az INFJ személyiségtípus titkos nehézségei

Úgy érzed senki nem ért meg igazán?

Ez a leggyakoribb INFJ történet

Gyerekként olyan összefüggéseket vettél észre, amiket a legtöbb ember figyelmen kívül hagyott. A következtetéseidben elkezdtél bízni, mert bár nem mindig, de elég gyakran volt igazad. Az intuíciód egyébként is olyan komplex összefüggésekhez és eszmékhez vitt, amik a való világban nehezen ellenőrizhetőek. Amikor gondolataid megosztottad másokkal, vagy nem értették, vagy bizonyítékokat követeltek, amit akkor még nem tudtál eléjük tárni. Mások emberi kapcsolataiban, konfliktusaiban, a felek pártatlan megértésében tudtál másokhoz kapcsolódni. Ekkor gyakran bölcsnek láttak, máskor pedig elítéltek pártatlanságodért.

A történet innen többfelé ágazik. Sajnos a következmények ritkán hoztak feloldozást. 

Egy esetben, az volt, hogy az előrelátásod megvalósult ugyan, de az emberek, akikkel megosztottad vagy elfelejtették, vagy véletlennek értékelték.

Más esetekben az emberek szimplán bogarasnak tituláltak, és nem tudtak veled igazán mit kezdeni. 

Végül megtanultad a belső világodat magadnak megtartani, vagy csak kiválasztott kevesekkel megosztani.    

Keservesen tanultad meg azt is, hogy van még valami, amit magadban kell tartanod: azt a fura, és megmagyarázhatatlan jelenséget, hogy magadba szívod mások érzéseit.

Már fiatal gyerekként annyira természetes volt, hogy érzed mások érzéseit, hogy azt hitted mindenkivel ez történik.

Aztán rájöttél, hogy senki sem érti ezt a jelenséget. Ez a képességed nem magától értetődő, mások nem így működnek és nem is értik, pontosan mit jelent. Nem mintha nem tudnád megfogalmazni a magad módján, egyszerűen csak nem megy át, amit mondasz. Felelős lettél mások érzéseiért, és ritkán jött viszonzás. Így megtanultad ezt a képességet, vagy sokak szerint átkot is megtartani magadnak.

Mentorokra és magyarázatokra lett szükséged, hogy ezt a terhet megtanuld cipelni. 

Ha nem találtad meg a megfelelő eszközöket, a személyiséged egy másik zugába menekültél. Egy helyre, ami hideg, kívülálló, magányos és kritikus. Ez maradt az egyetlen menekülési utad a világ terhelő zaja elől.

Kritikusnak lenni mindig rosszul esik, hiszen ez nem te vagy. Mégis segít túlélni mások mindennapos fölédtornyosuló érzelmi hullámait.   

Vannak jó híreim is! Sok INFJ felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, jelentéssel teli életet él.

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az INFJ személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy elbuknak, vagy kibontakoznak az INFJ személyiségtípussal rendelkezők a szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az INFJ típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az INFJ elmédben működnek.

A négy betűs kód, az INFJ, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az INFJ tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Introvertált Intuíció (Ni)

(Becenevén “Perspektíva”)

Ez az, ahogyan a világot érzékeled. Rengeteg tulajdonsága van, de alapvetően ez az információfeldolgozás egy olyan módja, ahol nézőpontot váltasz. Kívülről, vagy mások szemszögéből figyelsz meg helyzeteket, sok nézőpontból rakod össze az összképet.

Mutass mélyebb összefüggést!

Mély, gondolkodó, és éleslátó. Megérti mások egyedi álláspontját és látásmódját. Kicsit mindig a jövőbe tekint. Szívesen merül el az ismeretlenben, hogy mélyebb, rejtett mintázatokat és jelentéseket találjon. Gyakran hirtelen, látomás szerűen talál összefüggéseket. A helyzeteket több oldalról látja. Újradefiniál kérdéseket, hogy megértést találjon.  

A Szülő funkciód az Extrovertált Érzés (Fe)

(Becenevén “Harmónia”)

Ezzel a működéssel az alapján hozol döntéseket, hogy a következmények hogyan hatnak majd mások érzéseire. Emberi kapcsolatokra fókuszál, az emberek közti dinamikára, és arra, hogy mások igényei teljesülhessenek. 

Mi az, amivel mindenki igénye teljesül?

Kiegyensúlyozott módon mutat ki szeretetet. Megérti a komplex közösségi hálózatokat és a közösség kimondatlan szabályait. Segít másoknak, hogy igényeik teljesülhessenek. Erőt ad arra, hogy szeretetteljesen, de határozottan mondhass nemet, amikor egy kérés nem oda illő.

A Gyermek funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti)

(Becenevén: “Logika”)

Kritikussá válhatsz másokkal, amikor a véleményük nem egyezik a tiéddel, vagy ha úgy érzed érzéseik túlterhelnek téged. Előfordulhat, hogy elkezdesz arra fókuszálni, hogy egyfolytában tökéletes légy, azért, hogy elkerüld a konfliktust.  

A folyamatos tökéletesség szükséglete kényszeressé válhat.
Inkább játékban és intimitásnál használd.

A Törekvő funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se)

(Becenevén: “Érzékszervi élmény”)

Ez a funkciód az 5+ érzékszerved használja információ befogadására, ingerre van szükség a működéséhez. A Törekvő helyen használva ez a funkció gyakran jelenik meg túlzott érzékszervi élvhajhászásként. 

Stresszhelyzetben túlzottan és rombolóan merülsz el magával ragadó érzékszervi élményekben. Például evésben, alkoholban, szexben, TV nézésben. Egészséges alternatíva: Túrázz a szabadban, menj el edzeni vagy végy egy forró fürdőt. Tanuld meg észrevenni, ha ez történik, ez nehezen jön magától!

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

1.- Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!

2.- Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!

3.- Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Extrovertált Érzést (Fe) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Introveltált Gondolkodás (Ti) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim.

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

Ne hagyd, hogy mások érzései mérgezzenek és ostromoljanak!

Ismerd meg, hogy a típusod miért veszik el egyoldalú kapcsolatokban! Tanuld meg, hogyan állhatsz ki identitásodért egészséges és független kapcsolatokban!

Tanuld meg, hogyan kamatozhatod szunnyadó tehetségeid! Hogyan javíthatsz a közhangulaton, és segíthetsz mások igényeinek teljesülésében, hogy elérd üzleti céljaidat!

Gyorsan fejleszd az extrovertált érzés Szülő funkciód! Húzz egészséges határokat egészséges emberi kapcsolatokban!

Válj a olyan vezetővé, akit mások követni akarnak! Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket!

Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!

Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé! 

Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon!

Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz!

Tedd meg a legfontosabb lépést, amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikert érj el!  

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.1 thought on “INFJ, a Bölcs”

  • Szia, az az én problémám, hogy hogy nem vagyok tisztán INTJ. A többi IN.. – tipusokbol is vélek egy pár rám jellemző a dolgot felfedezni. Gondolom nem mindenki tisztán egy típus. Ilyenkor mi a teendő?, h mit tudsz tanácsolni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük