ESFJ, a Segítő

ESFJ, a Segítő

ESFJ vagy! Nézzük meg, hogyan teljesülhetnek igényeid szerelemben, a munka területén és az életben!

Az összes személyiség típus közül az ESFJ-k a legelhivatottabbak arra, hogy a barátaikat, családjukat és a közösségüket szolgálják és támogassák.

Több más típus is érez mások szolgálatára késztetést, de a Segítőnek a bevonódás mások életébe természetes lételeme.

Amikor a legjobb formáját hozza, az ESFJ igazán páratlan „Ceremónia mester” és remekel az „ünnepelt házigazda” szerepkörében.

A barátkozó, közvetlen stílusával, szolgálatkész szomszédként, és érdeklődő család és közösségi tagként, többnyire ő lesz az összekötő kapocs emberek közt a közösségben.

Ennek a típusnak az értékrendjét és viselkedését döntően a kedvenc csoportja határozza meg, legyen az vallási közösség, iskola, politikai tábor, család vagy munkahely, de gyakran az összes egyszerre.

Az ESFJ-k gyönyörű példát mutatnak nekünk nagylelkűségükkel.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ESFJ az Extrovertált Érzékelő Érző Megítélő személyiségtípus


Akik az ESFJ személyiségtípushoz tartoznak általában jószívű, illedelmes, segítőkész, szeretetteljes, hagyománytisztelő és barátságos emberek. Legnagyobb szükségletük, hogy hasznosnak érezhessék magukat, és megbecsült tagjai legyenek közösségüknek. Emiatt felkarolják és bajnokai lesznek közösségük tradícióinak és szokásainak. Rendezettek, rendszeretők, és jól viselkednek. A legapróbb részletekig figyelnek arra, hogy megfelelően töltsék be szociális szerepkörüket. Ezt emberi kapcsolataik jellege és betöltött feladatkörük diktálhatja nekik. Az ESFJ-k gyakran kellemes, szívélyes és együttérző emberek. Praktikus és kézzelfogható módokon szeretnek másoknak segíteni. Ügyelnek arra, hogy mindenki beilleszkedjen, az emberi kapcsolatok békések és harmonikusak legyenek a családon vagy csoporton belül. Szélsőségesen igénylik azonban a dícséretet és hálát, ami miatt mások gyakran túl ragaszkodónak, manipulatívnak vagy tolakodónak találják őket.

De ESFJ-nek lenni nem könnyű. Elmondom miért…

Az ESFJ Személyiség típus rejtett küzdelmei

Aggaszt, hogy egyesek ítélkezőnek tartanak?

Az ESFJ-k hihetetlenül intuitívak másokkal kapcsolatban, és nagyon gyorsan és pontosan fel tudnak mérni egy teremnyi embert. Azonban ESFJ-ként tapasztalhatod, hogy ezt a készségedet néha félreértik, mert az emberek azt feltételezik, hogy ítélkezel felettük, miközben egyszerűen arra akarsz rájönni, hogyan teremthetsz kapcsolatot velük a legjobban.

Egy ESFJ-nek számos más kihívással is szembe kell néznie:

Mivel született házigazdák, az ESFJ-k hamar össze tudnak hozni embereket és harmóniát teremtenek. Ha viszont ez nem sikerül, ha veszekedésre kerül sor, akkor a konfliktusok kiéleződése nagyon kimeríti őket, nagyon megviseli őket érzelmileg.

Az ESFJ-k kíválóan értik a módját, hogy szót értsenek igen különféle emberekkel, de ez oda vezethet, hogy nem lesznek annyira önazonosak, mint amilyenek lehetnének. Ha érdeklődést mímelnek egy-egy téma iránt, vagy úgy tesznek, mintha élveznének egy-egy tevékenységet, csak azért, hogy ne bántsanak meg másokat, ez egy darabig rendben való lehet, de hosszú távon problémát okozhat, ha már túl nagy lesz rajtuk a nyomás a látszat fenntartása érdekében. 

A mások iránti őszinte érdeklődés, a kíváncsiság, hogy vajon mások hogyan élnek, arra hajlamosítja az ESFJ-t, hogy túlontúl sokat spekuláljon másokról. Ha ezt nyíltan teszi, különösen, ha nincs minden tény birtokában, könnyen pletykásnak tűnhet mások szemében.

Az ESFJ-k született gondoskodók, ösztönösen tudják, hogyan karoljanak fel másokat, hogyan könnyítsenek mások szorongásain. Időnként azonban ez oda vezet, hogy a saját igényeiket elhanyagolják és csak mások szükségleteivel törődnek. 

Egy ESFJ-t frusztrálhatja, ha olyan emberekkel kerül szembe, akik kevésbé törődnek azzal, hogy a tetteik milyen hatással lehetnek másokra. Nagyon fel tud háborodni, ha úgy véli, hogy valaki önző és durva módon viselkedik, de egyben aggasztja is, hogy ez milyen fényt vet rá.

Az ESFJ-k nagylelkűek és nyíltszívűek, amit némely gátlástalabb ember könnyen kihasználhat és a saját előnyére fordíthat.

Vannak jó híreim is! Sok ESFJ felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, jelentéssel teli életet él.

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ESFJ személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy elbuknak, vagy kibontakoznak az ESFJ személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ESFJ típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ESFJ elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ESFJ, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ESFJ tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Extrovertált Érzés (Fe)

(Becenevén “Harmónia”)

A Harmónia az a működés, ami természetes módon érti meg emberek közti kapcsolatok dinamikáját, kimondatlan közösségi szabályokat. Mások igényeire fókuszál, arra, mi az a döntés, amivel mindenki igénye teljesülhet. Az ESFJ-k számára ez a lefgontosabb.

A Szülő funkciód az Introvertált Érzékelés (Si)

(Becenevén “Memória”)

Az Introvertált érzékelés az 5 érzékszerven keresztül fogadja be a külvilágot. Segít megérteni, a múlt hogyan befolyásol minket a jelenben. 

Minél jobban használod ezt a működést annál fejlettebbé válsz. Egyre megbocsájtóbb és kellemesebb leszel, képes leszel megnyugodni, picit jobban elengedni dolgokat. Az igazán fejlett ESFJ-k lelkesítenek, és jobbá teszik a közhangulatot, képesek teljesen elhagyni az ítélkezést személyiségükből.

A Gyermek funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne)

(Becenevén: Felfedezés)

Amikor egy ESFJ folyamatosan újdonságokat keres, vagy túl sokat spekulál más emberekről, akkor az jele annak, hogy túl sok időt tölt a Gyermek funkciójában.

Inkább játékosan apróságokban használd  a Szülő funkcióddal együtt. Változtass pici dolgokban hagyományaidon, bolondítsd meg kedvenc receptedet, kísérletezz apró ismert részletekkel.   

A Törekvő funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti)

(Becenevén: “Logika”)

A logika jól használva az a részünk, ami felteszi a kérdést: “Van ennek logikus értelme?” Keresi a következetlenségeket, vagy azt, hogy az információ hol nem áll össze. Az igazságot keresi ítélet nélkül.    

Stresszhelyzetben nagyon kritikussá válhatsz Önmagaddal szemben. Úgy érzed képtelen vagy bármit jól csinálni. Visszautasítasz bármilyen próbálkozást, ami próbál meggyőzni ennek ellenkezőjéről. Minden ilyen érvben találsz kivetni valót, vagy bizonyítékot az ellenkezőjére. Hogy elkerüld ezt az állapotot néha tölts egy kis időt egyedül, Sudokuzz, vagy játsz más logikai játékokat, próbálj technikai problémákat megoldani.

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

1.- Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!

2.- Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!

3.- Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Introvertált Érzékelést (Si) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Extrovertált Intuíció (Ne) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim.

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.

Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotál téged szerelmi kapcsolataidban, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.

Gyorsan fejleszd Szülő funkciód! Figyeld magad, ahogyan nap mint nap célokat érsz el. 

Válj a olyan vezetővé, akit mások követni akarnak! Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket!

Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!

Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 

Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.

Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működik az elméd.

Tedd meg a legfontosabb lépést, amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikert érj el!  

Jelentkezz tanácsadásra most!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük