INTJ, a Stratéga

INTJ, a Stratéga

INTJ vagy! Nézzük meg, hogyan teljesülhetnek az igényeid szerelemben, a munka területén és az életben!

INTJ-ként az elméd működése alapjaiban különbözik a többi személyiségtípustól. 

Az INTJ-k a legátgondoltabbak minden típus közül. Személyiségük teljében kivételes problémamegoldók, előre látják, és megelőzik a jövőben felmerülő esetleges akadályokat, amiket mások sosem vennének észre.  

Ez a típus nagyon szigorú önértékelésen megy keresztül, mielőtt kompetensnek nyilvánítaná magát valamilyen kérdésben. Magas színvonalat vár el magától, és amikor aktív és tevékeny hatalmas erőt képvisel.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

INTJ az Introvertált iNtuitív Gondolkodó Megítélő személyiségtípus

Akik az INTJ személyiségtípushoz tartoznak, általában visszahúzódó, intellektuális, meggondolt, körültekintő, eredeti, absztrakt, éleslátó és módszeres emberek. A típushoz tartozók általában nehezen megfejthetőek mások számára. Mások szenvedély nélkülinek, tárgyilagosnak, érzelemmentesnek, nehézkesnek, ám józannak, és önkontroll alatt állónak érzékelhetik őket. A legbecsesebb hajtóerejük a dolgok megjelenése mögött rejlő alapvető igazság megfejtése és a tudás iránti vágy. Az INTJ-ben ösztönösen dolgozik egy hajlam arra, hogy kutassa, elemezze és megértse a dolgok leglényegét. Miközben kívülről logikusnak, óvatosnak, racionálisnak, és szkeptikusnak mutatkoznak, a belviláguk hihetetlenül színes és gazdag, tele szimbólumokkal, jelentéssel, és innovatív látomásokkal a jövőről. Miközben gyakran brilliánsak, és megelőzik korukat, mások gyakran furcsának, arrogánsnak, és távolságtartónak érzékelik őket. 

Az INTJ erősségei:

Stratégikus látásmód, hosszú távú tervezés.

Komplex gondolatok megértése.

Gyakorlatias jövőorientáltság.

Az INTJ gyengeségei:

Nehéz kijönni a fejedből, és akcióba lendülni.

Megbéníthat a maximalizmus.

Nehezen fogadod el, ha az ötleteid nem jönnek össze a valóságban.

INTJ-nek lenni azonban nem könnyű…

Az INTJ személyiségtípus titkos nehézségei

Úgy érzed, senki sincs a te “szinteden”?

INTJ-knél ez egy gyakori érzés.

Valószínű már rájöttél, hogy ez nem azért van, mert okosabb vagy mindenkinél (bár gyakran úgy érzed). Hanem azért, mert senki más nem szentel annyi időt a gondolatai kidolgozására, mint te. 

Amikor másokkal megvitatsz egy témát, olyan érzés, mintha a gondolataik sekélyesek lennének. Miért van ez? Nos azért, mert sekélyesek is. Legalábbis a tieidhez képest. 

Messze nem töltöttek annyi időt a gondolataikkal, mint te. 

Emiatt sok INTJ elszigeteltnek, magányosnak és meg nem értettnek érzi magát…

… még a legjobb barátaik és szeretteik által is. 

Az internet az INTJ típus szuper intelligens stratégiai gondolkodó oldalát emeli ki, embereket ábrázol, akik fenntartható rendszereket terveznek, és infrastruktúrák gyenge pontjait tárják fel és javítják ki. 

Azonban a világon nem sok hely van, ahol ezt a hozzáállást várják el. Az INTJ-k nagy többsége csak egy munkát szeretne találni, aminek elvégzése nem készteti őket arra, hogy kikaparják a saját szemüket. 

A legtöbb INTJ nem elégedett a munkájával, nem érzi úgy, hogy a helyén képes teljes problémamegoldó agykapacitását kihasználni. A legtöbben mélyen odabent úgy érzik, még akkor is ha nem vallják ezt be maguknak, hogy elvesztegetik potenciáljukat. 

INTJ-ként más kihívásokkal is küszködsz:

Fantasztikusan tudsz halogatni, és meggyőzöd magad arról, hogy tervezni ugyanaz, mint kivitelezni a tervet.

Nagyon nehezen viseled a kudarcot. Hiszen ha ilyen szuper okos vagy, hogy követhettél el hibát, vagy hogy számolhattál félre valamit?

Ha sebeztek már meg a múltban, akkor a feloldatlan érzelmek belülről fel tudnak emészteni, és elveszted a hatékonyságod. 

Vannak jó híreim is! Sok INTJ felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, autentikus és jelentéssel teli életet él.

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az INTJ személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Videóm az INTJ-ről

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az INTJ személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az INTJ típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az INTJ elmédben működnek.

A négy betűs kód, az INTJ, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az INTJ tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Introvertált Intuíció (Ni)

(Becenevén “Perspektíva”)

Ez az, ahogyan a világot érzékeled. Az információfeldolgozás egy módja, ahol nézőpontot váltasz, azért, hogy minden lehetséges oldalról ráláthass problémákra vagy helyzetekre. 

Figyeled a saját agyműködésedet, ahogyan az mintázatokat formál. Segít magának a gondolkodásnak a megértésében, és lehetőséget ad arra is, hogy mások elméjébe képzeld bele magad, mások fejével gondolkodj. 

Ez a működés a távoli jövőbe is ad egy betekintést, amitől tekinthetünk rá egyfajta akaratként is. Egy elvárt jövő elérése érdekében alkotsz meg szükséges lépéseket, előre látod és elhárítod a közbejövő akadályokat. Hosszútávú stratégikus gondolkodást tesz lehetővé. 

A Szülő funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te)

(Becenevén “Hatékonyság”)

A Hatékonyság arra való, hogy az alapján dönts, hogy mi az ami eredményt hoz, mi az ami működik. A fókusza feladatok elvégzése és célok elérése. Gyakorlatias, mérőszámokat használ, mérföldköveket jelöl ki, hatékonytalan működéseket javít ki. Használói nagyon jók projekt menedzsmentben, feladatok és emberek szervezésében, összetett folyamatok levezénylésében.   

A Gyermek funkciód az Introvertált Érzés (Fi)

(Becenevén: Önazonosság)

Jól használva az Önazonosság arra figyel mi az, amit helyesnek érzünk. Általa kerülünk kapcsolatba azzal, ahogy a dolgok szubjektív érzelmi szinten érintenek minket. Itt születnek a meggyőződéseink.   

A Törekvő funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se)

(Becenevén: “Érzékszervi élmény”)

Ez a funkciód az 5+ érzékszerved használja információ befogadására, ingerre van szükség a működéséhez. Jól használva segítségével a pillanatban maradhatunk, feldolgozhatjuk a töménytelen mennyiségű érzékszervi részletet, ami minden pillanatban ér minket. Kapcsolatba kerülhetünk azzal, ami adrenalin löketet ad, és segít a testünkkel improvizálni. 

A Törekvő helyen használva ez a funkció gyakran jelenik meg túlzott érzékszervi élvhajhászásként. Stresszhelyzetben túlzottan és rombolóan merülsz el magával ragadó érzékszervi élményekben. Például evésben, alkoholban, szexben, TV nézésben. Túlzottan aggódsz a megjelenésed miatt, vagy amiatt milyen élményeket okozol másoknak.

Egészséges alternatíva: Túrázz a szabadban, menj el edzeni vagy végy egy forró fürdőt. Tanuld meg észrevenni, ha ez történik, ez nehezen jön magától!

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

1.- Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!

2.- Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!

3.- Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Extrovertált Gondolkodást (Te) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Introvertált Érzés (Fi) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim!

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma az úton, teljesítsd be Önmagad!

Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.

Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotál téged szerelmi kapcsolataidban, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.

Tanuld meg, hogyan lendítheted mozgásba brilliáns ötleteid, és figyelheted meg, ahogyan a világ végre értékeli a komplex stratégiai gondolkodásod.

Hatékonyan fejleszd a Szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogyan nap mint nap célokat érsz el. 

Válj olyan vezetővé, akit mások követni akarnak! Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket!

Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!

Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 

Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.

Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működik az elméd.

Tedd meg a legfontosabb lépést, amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikert érj el!  

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük