ENTP, az Újító

ENTP, az Újító

ENTP vagy! Nézzük meg, hogyan használhatod ezt szerelemben karrierben és a mindennapokban!

Az ENTP-k a lehetőségekre fókuszálnak. Az új felfedezése motiválja őket a legjobban. 

Egy új út felfedezésénél kevés dolog izgathatja jobban fantáziájukat, akár szó szerint, akár átvitt értelemben.

Amikor a legjobb önmagukat hozzák szélsőségesen optimisták, gyakran karizmatikusak és lelkesítőek.    

Amikor beleszeretnek egy új ötletbe vagy vállalkozásba az őket körülvevő embereket magukkal tudják ragadni izgalmukkal. Akkor is, ha a lelkesedés tárgyának megvalósítása nélkülük lehetetlennek tűnne. Egy szenvedélyes ‘Újító’ mellett minden lehetséges.   

Kitörő energiájuk ellenére alapvetően racionálisan gondolkodnak. Eszmék és gondolatok jobban felkeltik szenvedélyüket, mint az emberek. Szinte minden esetben a tudomány valamilyen formája lesz életük első nagy szerelme.  

Az ENTP-ken nagyon hamar eluralkodik az unalom.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ENTP az Extrovertált Intuitív Gondolkodó Észlelő személyiségtípus

Akik az ENTP személyiségtípushoz tartoznak általában optimista, invenciózus, logikus, játékos, spontán és humoros emberek. Gyors észjárásúak, racionálisak és rugalmasak. Könnyen improvizálnak, és rengeteg ötlettel és megoldással állnak elő. Ennek köszönhetően leleményes problémamegoldók, könnyen válhatnak érdeklődési körük úttörőjévé. A kalandvágyuk és nyitottságuk az új élményekre egyesítve társaságkedvelő és vidám mivoltukkal, gyakran rendkívül népszerűvé és sokak által kedveltté teszi őket. A vidám és gondtalan hozzáállásuk ellenére az ENTP-k éles és stratégikus elmével rendelkeznek. Képesek eltávolodni érzéseiktől annak érdekében, hogy pragmatikusan érjék el céljaikat. Emiatt az oldaluk miatt mások kiszámíthatatlannak, érzéketlennek vagy egoistának tarthatják őket.

Az ENTP személyiségtípus titkos nehézségei

Gyakran mások engedélyét keresed ahelyett, hogy saját meggyőződésed követnéd?

A legtöbb ember szeretné, ha mások szeretnék őket, és értékelnék azt, amit csinálnak. De ha egy ENTP túlzottan elkezd törődni azzal, hogy mások mit gondolnak róla, akkor veszélybe sodorhatja saját integritását. Egy látszatot kezd magából a külvilág felé mutatni, ezzel megszűnve igaznak maradni önmagához.

Az ENTP-k rengeteg más kihívással is küszködnek

 • Az ENTP-ken nagyon hamar el tud uralkodni az unalom. Ez mind munka, mind érzelmi kapcsolataikban is problémákat tud okozni. Hajlamosak projektekbe kezdeni, amiket aztán nem, vagy csak részben fejeznek be. Ilyenkor más embereknek kell felvenni az általuk otthagyott fonalat, és gyakran elvesztik az elismerést is, ami az eddigi munkájukért járna nekik. 
 • Ha érzelmi kapcsolatokról van szó, ez az unalom gyakran a kapcsolatból való kikacsintásban is meg tud jelenni. Sok ENTP kínlódik azzal, hogy mély és jelentőségteljes párkapcsolatot találjon. A vadászat izgalma néha jobban hajtja őket annál, mintsem hogy egyvalakit mélyebben megismerjenek.
 • Az ENTP-k fantasztikusak új ötletek kipróbálásában, és született vállalkozók. Azonban, amint mindent megtanultak az újdonságról amit lehetett, nagyon gyorsan veszítik el érdeklődésüket. Ezután igen nehezükre esik projektjükbe a régi lendületet és eltökéltséget továbbra is belevinniük. Remekelnek új kezdeményezések és projektek beindításában, de hiányozhat belőlük a lelkesedés a mindennapos rutin munkák elvégzésére és a már működő rendszerek fenntartására. 
 • Az ENTP-k folyamatosan figyelik az új lehetőségeket, emiatt mások megkérdőjelezhetik hűségüket. Az új élmények hajszolása még rendben van. De ha folyton  régi barátokat, munkahelyi projekteket, és párkapcsolatokat hagynak ott valami újdonságot kergetve, az előbb utóbb próblémákat fog szülni az ENTP karrierjében és magánéletében is. 
 • A kritika elfogadása nehéz lehet egy ENTP-nek. Alapvető igényük, hogy mások kompetensnek, alkalmasnak tartsák őket. Előfordulhat hogy az építő jellegű kritikát is a képességeik támadásának értékelik.

Sok ENTP felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, autentikus és jelentéssel teli életet él. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ENTP személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az ENTP személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ENTP típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ENTP elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ENTP, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

Az Autó modell

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ENTP tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne)

(Becenevén: “Felfedezés”)

Amikor a Felfedezést használod flowba kerülsz. Egész életedben használtad, ezen keresztül szűröd a valóságot. Szenvedélyes, meggyőző és újító. Beleszeret ötletekbe, gondolatokba, és a világon kísérletezik. Kényelmessé válik a kényelmetlenben, újító megoldásokat talál régi feladatok elvégzésére. Tudományosan és szociális értelemben is kreatív. 

Szereti feltenni a kérdést: “Mi lenne ha?” Nyitottá tesz minden lehetőségre. Összeköttetéseket teremt addig össze nem függő emberek, eszmék, tárgyak és helyszínek közt, ami által új megközelítési módokat, ötleteket talál. Gombokat nyomogat, mintázatokat keresgél odakint. 

Képzelj el egy rétet két méteres fűvel, a te dolgod az, hogy utat vágj bele a macsétáddal. Lényeg a felfedezés. 

A Szülő funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti) 

(Becenevén: “Logika”)

Az introvertált Gondolkodás azt a kérdést teszi fel, hogy minek van logikus értelme. Figyelmet és precizitást biztosít. Szükségesnek érzi, hogy a dolgok jó okkal történjenek. Segít megelőzni, hogy a “Felfedezés” tárgyiasítson embereket, vagy azt, hogy másokkal játszadozzon csak azért, hogy megnézze mi fog történni. Erősen fókuszál, és igazat mond, nem törődve a következményekkel.  

Minden olyan helyzet frusztráló lesz az ENTP számára, ahol megfosztottnak érzi magát a lehetőségtől, hogy optimalizálhasson valamit, vagy csak ott hagyhassa a kézjegyét.

A Gyermek funkciód az Extrovertált Érzés (Fe)

(Becenevén “Harmónia”)

A harmónia a másokkal való kapcsolódásról szól. Megpróbálja megtalálni a mások által legelfogadhatóbb utat a dolgok intézésére, hogy az emberi kapcsolatok fenn maradhassanak.

Az ENTP dühöt, vagy más érzést használhat arra, hogy egy helyzetet a saját kedvére manipuláljon. Nagyon sebezhetővé és érzékennyé válhat az általa érzékelt szociális elvárásokkal szemben. Úgy érzi ez nem az ő felelőssége, sértődöttnek és kihasználva érzi magát. 

Inkább játék és intimitás során használd!   

A Törekvő funkciód az az Introvertált Érzékelés (Si)

(Becenevén “Memória”)

A Memória magasabb helyen használva megbízható információkat keres. Irányadó megtörtént eseteket, precedenseket vizsgál, biztonságot keres, és igyekszik a megbízható bevált módszereket használni. Vele felismerheted ki vagy a múltaddal való kapcsolódási pontok alapján.   

A Törekvő helyén inspirálhatja a törekvésed arra, hogy megváltoztasd a társadalomban működő infrastruktúrákat. Ritka, hogy egy ENTP ne vágyna nagyobban játszani, és kicsit felborítani a régi rendet.

Stresszhelyzetben úgy érzeheted, hogy kifogytál a lehetőségekből, és az univerzum összefogott ellened. Lebéníthatnak félelmek, amik azt súgják bukásra vagy a sors által ítélve. 

Egészséges alternatívaként csinálj valamit, ami kényelmes és ismerős. Nézd meg újra a kedvenc filmed, olvasd el újra a kedvenc könyved, kucorodj be a kedvenc pokrócod alá, és hallgass zenéket, amik boldog nosztalgikus jelentőséggel bírnak a számodra. 

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

 1. Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!
 2. Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!
 3. Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Introvertált Gondolkodást (Ti) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Extrovertált Érzés (Fe) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Introvertált Érzékelés (Si) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim!

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

 • Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.
 • Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotálja szerelmi kapcsolataid, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.
 • Fejleszd a szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el.
 • Válj a vezetővé, akit mások követni akarnak. Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket.
 • Hogyan kerüld azt, ami leszívja energiáid. Tanulj meg stresszt kezelni.
 • Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 
 • Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.
 • Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz.
 • Tedd meg a legfontosabb lépést amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikereket érj el.
 • Jelentkezz tanácsadásra most!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük