Mit jelent intuitívnak lenni?

Mit jelent intuitívnak lenni?

Az intuitív emberek furák, legalábbis az emberiség 75%-a szerint. Mások vagyunk mint a nagy többség. Ezt az átlagtól való eltérést minden intuitív megtapasztalja így vagy úgy. Van, aki teljesen kívülállónak; UFO-nak, vagy robotnak érzi magát. Van akit pedig szórakoztat az, ahogyan az emberek furcsálkodva néznek rá, amikor csapongó gondolataival árasztja el őket. Megint másokban van egy értetlenség, hogy az emberek miért nem látják azokat az összefüggéseket, következményeket, amiket ők.

Az MBTI talán azért okoz elsőre akkora lelkesedést, mert magyarázatod ad erre a nagyon régi kérdésre, ami gyerekkorunk óta ott lebeg felettünk:, miért vagyunk ennyire mások?

Az intuíció a köznyelvben sok mindent jelent, például sugallatot, megérzést, kreativitást. A mi szóhasználatunkban azt jelenti, hogy a személyiségtípusodban ha az N azaz az intuíciót jelző betű szerepel, akkor az alap működésedben nagyon támaszkodsz az intuíciódra. Az INTJ, ENTJ, INTP, ENTP, INFJ, ENFJ, INFP, ENFP személyiségtípusok tartoznak ide. Ne felejtsük el, hogy az S azaz az érzékelő típusok is mind használnak intuíciót, de nekik nem ez az elsődleges működésük.

Mit jelent intuitívnak lenni?

Az intuitív emberek kevesebb jelentőséget tulajdonítanak annak az információnak, ami az érzékszerveiken keresztül közvetlenül beáramlik. Számukra fontosabbak azok az összefüggések, amikre ezek az információk utalhatnak. A színfalak mögé tekintenek be, a jövőt, lehetőségeket kutatják, esetleg mások perspektívájába helyezkedve nézik meg a valóság értelmezésének több lehetséges oldalát.

Az intuíciónak két típusa van, amelyeknek aztán a nyolc intuitív személyiségtípus további egyedi ízeket ad.

Az extrovertált intuíció (Ne) a külvilágban keresgél, felfedez. Mintázatokat vesz észre, elraktározza azokat, és folyamatosan teszteli őket. Össze nem illő dolgokat és eseményeket párosít össze, megnézi, hogy ezek vajon hatnak e egymásra, vagy lehet e belőlük teljesen újat teremteni. Ha valahol megpiszkál valamit nyitottan figyel arra, hogy ennek milyen következményei lesznek teljesen máshol. Folyamatosan új mintázatokat keres, a jövőt egy szerteágazó hálózatként látja, amiben a különböző kimeneteleknek más-más esélyeket ad. Ebből adódóan használói gyakran nehezebben köteleződnek el egy jövő mellett, opcióikat szeretik nyitva tartani, hogy minél több új írányt fedezhessenek fel. Egyesek szerint ez egy betekintés a kollektív tudattalanba is. Az emberiség közös akaratának és vágyainak az ismerete, amivel rá lehet érezni arra, hogy milyen rendszerek fognak megvalósulni a jövőben (NTP racionalisták), vagy milyen emberek fognak együtt jól működni, milyen morális normák felé érdemes elmozdulni, ahhoz, hogy egy szebb jövőt teremthessünk magunknak (NFP idealisták)

Kedvenc példám erre Elon Musk (INTP) aki, az én meglátásom szerint racionálisan felméri azt, hogy a világ hova tart, látja, hogy globális felmelegedést okozunk, és szennyezzük a környezetünket. Ha ezt így folytatjuk tovább, a föld lakhatatlanná válik, emiatt két tervet is mozgósít. Egyrészt az elektromos autókkal és házakkal megpróbálja az energiafogyasztásunkat egy fenntarthatóbb mederbe terelni a Teslaval, és a SolarCityvel. Másrészt elkezd azon dolgozni, hogy az űrutazást megfizethetővé tegye, hogy a jövőben akár elhagyhassuk majd a földet, ha erre szükségünk lesz (SpaceX). Emellett úgy látja, hogy a mesterséges intelligencia, az AI, már elérhető közelségbe került. Látja a veszélyeit annak, ha ez magánkézbe kerül, ez túl nagy előnyt jelentene bármilyen embernek vagy népcsoportnak. Próbálja a fejlesztést nyílt forráskódúvá, mindenki számára elérhetővé tenni. Másrészt dolgozik azon, hogy amikor eljön az a pont a mesterséges tudattal az ember kapcsolódni tudjon. Részt vesz a Neuralink fejlesztésében, ami az emberi agynak közvetlen összeköttetést enged majd a mesterséges intelligenciával. Érdekes megfigyelni azt, ahogyan több lehetséges jövő felé indul el egyszerre. Mérlegeli a valószínűségeket, de nem zár ki bizonyos kimeneteleket.

Az introvertált intuíció (Ni) szintén az agy egy információ szerző funkciója. Befelé fordulóan dolgozik, az érzékelt valóság mintázatokba rendezésén. Nagyon jó abban, hogy komplex sok információból álló rendszereket megértsen, megtalálja a bennük rejlő összefüggéseket. Az NTJ-k és NFJ-k emiatt gyakran élnek át “Heuréka” pillanatokat, amikor egyszer csak összeáll a kép a fejükben, és felfedezik valami mögöttes értelmét, összefüggését, vagy működését. Használói gyakran nem a tényekre emlékeznek, hanem azokra az összefüggésekre amiket egy adott esemény vagy információ feldolgozása által találtak. Nagyon mélyen figyelik saját agyműködésüket, és ebből tudnak következtetni mások működésére is. Ebből adódóan képesek perspektívát váltani, és adott eseményeket mások szemén keresztül értelmezni. A jövőt ők sokkal inkább egy kijelölt útnak látják, ahol a lehetséges események elősegítik vagy meggátolják a kívánt célhoz vezető utat. Mivel ráéreznek mások motivációira (NFJ idealista), vagy rendszerek működési mintázataira (NTJ racionalista) a kívánt jövő megvalósulását elő tudják segíteni közbeavatkozásukkal. Ebben az értelmezésben az Ni a saját tudattalanunkkal létesített mély kapcsolatként is értelmezhető, valamint egyfajta jövőbe irányuló akaratként is. Használói sokkal inkább érdekeltek egy bizonyos jövő megvalósulásában, mint az Ne használók. Az Ne használók inkább kísérletképpen változtatgatnak a jövőn, és kevesebb felelősséget vállalnak a kísérlet kimeneteléért. 

Mi a következő lépés?

Ha úgy néz ki valóban intuitív vagy, ez sok mindent meg fog magyarázni rólad. Ez a felismerés sokaknak ad egy megértést, egy feloldozást. A személyiségfejlődésed útjára léphetsz, először is azzal, hogy megtudod normális vagy, és sokan mások is hasonlítanak rád. Ezt a facebook csoportot intuitív embereknek hoztam létre: Szellem szikrák facebook csoport

Ez után, nem sok választ már el attól, hogy megismerd a személyiségtípusodat, megismerd természetes erősségeid, vagy olyan oldalaidat, amikben ha fejlődnél sokkal teljesebb emberré válnál. Ráérzel majd arra az egyensúlyra, amit az erősségeid és gyengeségeid alkotnak. Megszületik majd benned önmagad felfedezésén keresztül egy mély megértés magad iránt, és később mások iránt is. Megtalálhatod azokat az embereket, akik párkapcsolatban, munkában a legjobban egészítenek ki, akikkel igazi ütőképes csapatot alkottok, vagy azokat, akik a legjobban segítik elő további fejlődésedet. A Szellem szikrák ezt a belső folyamatot hivatott segíteni.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük