ISFJ, a Védelmező

ISFJ, a Védelmező

ISFJ vagy! Hogyan tudod ezt hasznosítani a szerelemben, a karrieredben és az életedben?

Az összes típus közül az ISFJ hajlamos leginkább arra, hogy nagy áldozatokat hozzon szeretteiért. 

Sok más típus is lehet segítőkész, de ez a típus erre teszi fel az életét. Amikor elemükben vannak, megteremtik események feltételeit, amikből boldog emlékek születnek majd.

Ők sütik meg a karácsonyi hagyományos menüt, ők nyújtják a legkiválóbb szolgáltatást az ügyfeleknek, ők a legelkötelezettebb gondviselők, stb.

A Védelmezők általában nagyon szigorúak magukkal, és ha nem vigyáznak, könnyen eluralkodhat rajtuk a depresszió. Kivételes türelemmel rendelkeznek, és szinte bármit meg tudnak bocsátani (kivéve az elfelejtett születésnapokat és évfordulókat).

Az ISFJ-k a szeretteik életének szakértői.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ISFJ az Introvertált Érzékelő Érző Megítélő személyiségtípus

Akik az ISFJ személyiség típushoz tartoznak általában jóindulatú, empatikus, hagyománytisztelő, félénk, gondoskodó, gyakorlatias és nagyon hűséges emberek. Szeretnek segíteni másokon, és segédkezni feladatokban. Családjukban és közösségükben gyakran veszik magukra a gondoskodó szerepét. Rendkívüli gondozók, és szülők. Szerények, figyelmet nem követelnek maguknak. Nagyon erős morális meggyőződéssel rendelkeznek. Kötelességtudatuk és eltökéltségük a család, közösség vagy emberek iránt nagyon mélyen gyökerezik. Az ISFJ-k szeretetteljesek, elkötelezettek és odaadóak a szeretteik felé. Hajlamosak a saját vágyaikat és igényeiket feláldozni mások vágyaiért és igényeiért. Ez a hozzáállásuk hosszútávon jelentős frusztrációt és belső feszültséget okozhat bennük.

Videóm az ISFJ személyiségtípusról

Az ISFJ Személyiségtípus belső küzdelmei

Túl sok nyomást vállalsz magadra azért, hogy tökéletes emlékeket teremts mások számára?

Az ISFJ-k lubickolnak az emlékekben és a tradíciókban, és szívesen adják tovább a kellemes élményeiket, különösen a családtagoknak és a közeli barátoknak.

Azonban a tökéletes helyzetek megteremtésének vágya hatalmas megterhelést és stresszt helyez az ISFJ vállára, ami aztán meggátolja őt abban, hogy igazán spontán legyen és valóban élvezze a pillanatot, aminek megteremtésén annyit fáradozott.

Egy ISFJ-nek számtalan kihívással is szembe kell néznie:

 • Az ISFJ-k valódi emberbarátok, imádnak emberek között lenni. Néha azonban egy kissé telítődnek a társas helyzetekkel, és vissza akarnak vonulni a biztonságos zugukba.  
 • Született gondoskodók, hozzászoktak ahhoz, hogy mások igényeit és szükségleteit a sajátjuk elé helyezzék. Ez annyira elfajulhat, hogy idővel a saját igényeiket teljesen elnyomhatják másokért. Ebben az esetben előfordul, hogy neheztelni fognak azokra, akik tetteiket és hozzájárulásaikat magától értetődőnek veszik, és nem jutalmazzák.   
 • Az ISFJ típusok hajlamosak csak olyan dolgokat csinálni, amikről előre tudják, hogy élvezni fogják őket. Ez a hozzáállás elzárja őket az új lehetőségektől és élményektől. Gyakran vannak félelmeik, hogy előérzetük szerint a jövő ismeretlen történései rossz élményeket tartogatnak a számukra.
 • Ha egy ISFJ valahol rossz tapasztalatokat szerzett, nem valószínű, hogy újra próbálkozik vele, még akkor sem, ha minden valószínűség szerint a második alkalommal már jól érezné magát. A rossz emléket örökre hozzáköti az adott eseményhez.  
 • Az ISFJ-k felveszik a körülöttük lévő emberek érzelmi energiáit. Ez nagyszerű lehet, ha boldog, pozitív emberekkel vannak körülvéve. Azonban gyakran érezhetik kötelességüknek, hogy megoldják mások problémáit, ami közben átveszik stresszüket és szorongásaikat.
 • A „NEM” szót nem túl gyakran ejtik ki a szájukon. Annyira igyekeznek törődni másokkal és a kedvükre tenni, hogy hajlamosak túlvállalni magukat, ami viszont növeli bennük a stresszt. 

Sok ISFJ felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, autentikus és jelentéssel teli életet él. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ISFJ személyiségtípussal rendelkező emberekkel. 

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy elbuknak, vagy kibontakoznak az ISFJ személyiségtípussal rendelkezők a szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ISFJ típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ISFJ elmédben működnek.

A négy betűs kód, az “ISFJ”, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ISFJ tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Introvertált Érzékelés (Si)

(Becenevén “Memória”)

Mutass olyat, ami bizonyítottan bevált a múltban!

Az ISFJ Memória funkciója megnyugtató, odaadó és vigasztaló. Befogadó légkör megteremtésén fáradozik. Gondoskodik arról, hogy mindenki biztonságban legyen és úgy is érezze magát. Csodálatos emlékeket teremt. Az otthon, a barátok és a család fontosságára fókuszál. Fenntartja a hagyományokat a jövő nemzedékeinek. Rendkívül jól emlékszik a részletekre.

Az Introvertált Érzékelés az 5 érzékszerven keresztül fogadja be a külvilágot, majd idővel feldolgozza a befogadott információkat. A múlt tapasztalatait és eseményeit nézi át újra, rendszerez, levonja következtetéseit, hogy mi mit jelentett. Összehasonlít, vagy ellentétbe állít belső és külső élményeket, mérőszámokat alkot. Mindig utólagos elemzéssel dolgozik. Segít megérteni, a múlt hogyan befolyásol minket a jelenben. 

A Szülő funkciód az Extrovertált Érzés (Fe)

(Becenevén “Harmónia”)

Mi az, amivel mindenki igénye teljesül?

Ezzel a működéssel az alapján hozol döntéseket, hogy a következmények hogyan hatnak majd mások érzéseire. Emberi kapcsolatokra fókuszál, az emberek közti dinamikára, és arra, hogy mások igényei teljesülhessenek. 

Kiegyensúlyozott módon mutat ki szeretetet. Megérti a komplex közösségi hálózatokat és a közösség kimondatlan szabályait. Segít másoknak, hogy igényeik teljesülhessenek. Erőt ad arra, hogy szeretetteljesen, de határozottan mondhass nemet, amikor egy kérés nem oda illő.

A Gyermek funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti)

(Becenevén: “Logika”)

Az Introvertált Gondolkodás mérőszámokkal és adatokkal foglalkozik. Hiányzik belőle az érzelmi kapcsolódás. A Gyermek helyén az adatok ilyenekben csapódnak le, minthogy mekkora adag ételt készítettél, vagy hogy a körülmények tökéletesek e ahhoz, hogy mindenki jó élményekkel távozhasson tőled. Egyfajta kényszeres perfekcionizmussá válhat, ami kellemetlen légkört tud eredményezni.    

Kritikussá válhatsz másokkal, amikor a véleményük nem egyezik a tiéddel, vagy ha úgy érzed érzéseik túlterhelnek téged. Előfordulhat, hogy elkezdesz arra fókuszálni, hogy egyfolytában tökéletes légy, azért, hogy elkerüld a konfliktust.  

Inkább játékban és intimitásnál használd.

A Törekvő funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne)

(Becenevén: Felfedezés)

Amikor az ISFJ biztonságban érzi magát, előbújik a felfedező oldala. Kreatívkodni kezd, és lehetőségekben gondolkodik.  

Amikor stresszhelyzetben jön elő, félelmedben valószinűtlen, a jövőben előfordulható legrosszabb esetekről fantáziálsz. A fantáziák elég színesek tudnak lenni. Szeszélyessé, kiszámíthatatlanná válhatsz.

Használd inkább egészségesen, amikor érzed, hogy eluralkodik rajtad! Kezdj el egy teljesen új tevékenységet, amit még nem csináltál, vagy változtass valamin a környezetedben, aminek örülni fogsz. Fesd a szobád új színűre, próbálj ki egy különleges ételt, rendezd át a bútoraid. 

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

 1. Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!
 2. Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!
 3. Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Extrovertált Érzés (Fe) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Introveltált Gondolkodás (Ti) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim!

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Miben segíthet neked a tanácsadás?

 • Rendet teremt az érzelmeid zűrzavarában, hogy újra hatékony és boldog lehess
 • Segít felismerni, hogy a személyiséged hogyan tud keresztbe tenni a romantikus kapcsolataidnak, vagy hogyan tudja ellehetetleníteni, hogy párt találj magadnak
 • Gyors ütemű fejlődést fogsz tapasztalni a Szülő funkciód fejlesztésével, és napról-napra átélheted, ahogy közelítesz céljaid felé
 • Természetes vezetői jártasságot szerzel, amivel olyan vezetővé válsz, akit a csapatod követni akar
 • Megtanulod, hogy mi az a három dolog, ami leginkább leszívja az ISFJ személyiségtípus energiáját, és azt is, hogyan védekezz ellenük, valamint hogy hogyan kezeld a stresszt 
 • Segít felismerni a partnert, aki összhangba hozza és kiegészíti az erősségeidet és a gyengeségeidet, és karrierhez és anyagi sikerhez vezet 
 • Megmutatja a vakfoltod, a számodra láthatatlan gyengeséged, hogy ne botladozz feleslegesen 
 • Segít elfogadni, hogy igen, – te más vagy! Végre képes leszel elmagyarázni másoknak, hogy miként működik az agyad
 • Ez az egyetlen és legfontosabb dolog, amit megtehetsz a személyiség típusod érdekében, hogy elérd a céljaidat és sikeres légy 

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük