ENFJ, a Mentor

ENFJ, a Mentor

ENFJ vagy! Nézzük meg, hogyan teljesülhetnek igényeid szerelemben, a munka területén és az életben!

Az összes típus közül az ENFJ a legtudatosabb szociálisan. Átlátja a társas helyzeteket, felismeri az emberek közti dinamikákat.  

Más típusok is nagyon szociálisak és társaságkedvelőek, de az ENFJ kombinálja mély érzelmi megértését, empátiáját, azzal az éleslátással, hogy rájön mások hogyan gondolkodnak, mi motiválja őket. 

Amikor elemükben vannak képesek a legérzékenyebb helyzeteket és embereket is könnyedén kezelni. Tehetséges diplomaták, egy együttérző tanár jellegzetes kisugárzásával. 

Előszeretettel hozzák ki mások legjobb oldalait.

Könnyedén bújnak mások bőrébe, hogy még együttérzőbbek lehessenek. Emiatt nemritkán veszik észre azt, hogy felvették a másik ember szokásait, hitrendszerét, és más hasonló dolgait.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ENFJ az Extrovertált Intuitív Érző Megítélő személyiségtípus

Akik az ENFJ személyiségtípushoz tartoznak általában jószívű, megértő, éleslátó, nyitott, széles látókörű, nagylelkű és önzetlen emberek. Ezen felül munkájukban jól szervezettek, és motiváltak. Jóindulatúak és határozottak, egyszerre. Rendkívül jó előadók, nagyon szeretnek emberek között lenni, segíteni, megérteni, és kivezetni őket a nehéz helyzetekből. Az ENFJ-k rendkívüli barátok, mivel társaságkedvelőek, nagylelkűek és kulturáltak, valamint van egy átható érzékenységük mások érzelmi szükségleteinek megérzésére, és folyamatos kényszert éreznek ezeknek a szükségleteknek a kielégítésére. Annak ellenére, hogy empatikusak, és gyengédek, időnként eléggé követelőzővé, kontrollmániássá válhatnak. Olykor szélsőségesen fontossá válik a számukra, hogy milyen képet mutatnak másoknak Önmagukról. 

De ENFJ-nek lenni nem könnyű. Elmondom miért…

Az ENFJ személyiségtípus titkos nehézségei

Elhanyagolod a saját szükségleteidet azért, hogy inkább másoknak kedvezz?

Az ENFJ-k hajlamosak, gyakran a saját szükségleteik és érzéseik kárára is, másokat előtérbe helyezni magukkal szemben. Ez megállíthatja személyes fejlődésüket és visszafoghatja őket az életben, amitől érzelmileg és hivatásukban is beteljesületlennek érezhetik magukat.  

Az ENFJ-k rengeteg más kihívással is küszködnek:

Megérted mások min mennek keresztül, azáltal, hogy szinte a másik emberré válsz. Érzed a fájdalmukat és gyötrelmeiket, ami megakadályozhat abban, hogy a saját fájdalmaddal és szenvedéseddel foglalkozz. Ez érzelmi problémákhoz és frusztrációhoz vezethet. 

Rácsatlakozni mások érzelmi energiáira nagyon kielégítő érzés az ENFJ-k számára. Viszont nagyon fárasztó is lehet, ha nem tudsz hátralépni, és visszavonulni, hogy kipihend.

Természetesen és magától értetődően működik a képességed, hogy megérted mások érzéseit, és előre jelzed reakcióikat. Amikor ők képtelenek ilyen mélyen együtt érezni veled, az magányossággal és a meg nem értettség érzésével tölthet el téged. Mintha nem tudnának a szeretetnyelveden beszélni.

Az ENFJ-k gyakran annyira ráhangolódnak, és tudatában vannak mások érzelmi állapotának, hogy gyakran elnyomják saját képességeiket, és tehetségeiket, hogy ne szorítsanak háttérbe másokat. Ennek következtében saját magukat korlátozzák, nem hagyják magukat igazán kiteljesedni és reflektorfényben tündökölni.  

A diplomatikusságod megnyer embereket, sok barátod lesz. De túlzásba esel amikor elhallgatod valódi értékeid és véleményed, mert félsz attól, hogy másokat felzaklatsz, vagy megsértesz. 

Az ENFJ-k hajlamosak párjuk igényeit sajátjaik fölé helyezni egy párkapcsolatban. Emiatt a másik elkezdheti köszönet nélkül magától értetődőnek venni szolgálataikat, ami rosszul eshet. Más esetben a társ fojtogatónak, tolakodónak érezheti viselkedésüket, ami kényelmetlen lehet.  

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ENFJ személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az Önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed!

Videóm az ENFJ személyiségtípusról

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az ENFJ személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ENFJ típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ENFJ elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ENFJ, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ENFJ tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Extrovertált Érzés (Fe)

(Becenevén “Harmónia”)

A Harmónia az a működés, ami természetes módon ért meg emberi kapcsolatokat, emberek közti dinamikákat, szociális hálózatokat, kimondatlan közösségi szabályokat. Mások igényeire fókuszál, arra, mi az a döntés, amivel mindenki igénye teljesülhet. 

Az empátia érzése, értékeli és figyelembe veszi az emberi érzéseket. Szeretetet ad és fogad el a közösségtől. Szociális elvárásokat teremt, annak érdekében, hogy minden résztvevő figyelembe legyen véve. Emberi kapcsolatokra fókuszál, érzi a szociális kötelezettségeket.

A Szülő funkciód az Introvertált Intuíció (Ni)

(Becenevén “Perspektíva”)

Mutass mélyebb összefüggéseket!

A Perspektíva az a működés, ahol az ENFJ figyeli a saját elméjét, ahogyan az mintázatokat formál. Következtet mások agyműködésére, kívülről, vagy mások szemszögéből figyel meg helyzeteket, sok nézőpontból rakja össze az összképet. Ebből a szemszögből látja, hogy a közösségi vagy döntéshozó rendszerek jó felé visznek e. Következtet mozgásban lévő események, életutak hosszútávú kimenetelére. Észrevesz rejtett lehetőségeket, vagy megoldásokat.

Abban is segít téged, hogy ne ítélj túl erősen, ha a segítő szándékod nem látják szívesen. 

A Gyermek funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se)

(Becenevén: “Érzékszervi élmény”)

Az érzékszervi élmény ereje teljében segít a pillanatban maradni. Nagy mennyiségű érzékszerveken át befogadható részletes ingert tud gyorsan feldolgozni, ami folyamatosan ér minket. Itt kapcsolódunk az élményekhez, amik adrenalinnal árasztanak el, nagyon jó testi improvizációban, például csapatsportokban. 

A Gyermek helyén azonban hajlamos félreolvasni emberek testbeszédét, vagy a megfigyelhető bizonyítékokat rosszul értelmezi, azért, hogy elnagyolt következtetéseket támasszon alá. Habzsolja a pillanatot, csak azért, hogy elkerülje, hogy mélyebbre ásson Önmagában. Ételhez, alkoholhoz, sexhez és más érzékszervi élményekhez fordul, hogy elkerülje a mélységből fakadó fejlődést és nagyságot. 

Inkább játékban és intimitásnál használd.  

A Törekvő funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti)

(Becenevén: “Logika”)

A logika jól használva az a részünk, ami felteszi a kérdést: “Van ennek logikus értelme?” Keresi a következetlenségeket, vagy azt, hogy az információ hol nem áll össze. Az igazságot keresi ítélet nélkül.    

Stresszhelyzetben nagyon kritikussá válhatsz Önmagaddal szemben. Úgy érzed képtelen vagy bármit jól csinálni. Visszautasítasz bármilyen próbálkozást, ami próbál meggyőzni ennek ellenkezőjéről. Minden ilyen érvben találsz kivetni valót, vagy bizonyítékot az ellenkezőjére. Hogy elkerüld ezt az állapotot néha tölts egy kis időt egyedül, Sudokuzz, vagy játsz más logikai játékokat, próbálj technikai problémákat megoldani.

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

1.- Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!

2.- Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!

3.- Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Introvertált Intuíciót (Ni) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Extrovertált Érzékelés (Se) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim.

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.

Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotál téged szerelmi kapcsolataidban, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.

Gyorsan fejleszd az Introvertált Intuíció szülő funkciód! Figyeld magad, ahogyan nap mint nap célokat érsz el. 

Válj a olyan vezetővé, akit mások követni akarnak! Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket!

Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!

Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 

Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.

Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működik az elméd.

Tedd meg a legfontosabb lépést, amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikert érj el!  

Jelentkezz tanácsadásra most!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük