ENTJ, a Fővezér

ENTJ, a Fővezér

ENTJ vagy! Nézzük meg, hogyan használhatod ezt szerelemben karrierben és a mindennapokban!

Az összes típus közül az ENTJ érzi leginkább hivatottnak magát vezetői és stratégiai menedzsment pozíciók betöltésére. 

Más típusokból is válhat hatékony vezető, vagy jó stratéga, de az ENTJ az, akiben leginkább látjuk ötvöződve megtestesülni ezeket a képességeket. 

Az ENTJ hatékonyan elvégzi feladatát

Amikor legjobb önmagukat hozzák, az emberek vezetése és az erőforrások elosztása magától értetődő természetes képességük. Könnyedén terveznek és szerveznek nagy projekteket.  

A rájuk jellemző stílus az erős vezérigazgatók és hadvezérek sajátja. Az ENTJ önmagát gyakorlatiasnak, haszonelvűnek és megfontoltnak tartja.      

Elvárásaik magukkal és másokkal szemben is magasak. Nem tolerálják az ismétlődő hibákat, felesleges hátráltató tényezőket.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ENTJ az Extrovertált Intuitív Gondolkodó Megítélő személyiségtípus

Akik az ENTJ személyiségtípushoz tartoznak erős, túláradó, domináló, döntésképes, egyértelműen fogalmazó, logikus gondolkodású emberek. Pragmatikusak, kimagasló stratégiai gondolkodók, akiknek megvan a víziója a jövőről, és a képességük is, hogy céljaikat valóra váltsák. Az ENTJ-k született vezetők, célorientáltak, újítók, eltökéltek és erőteljesek. Szeretik, a terveiket megvalósítani, nincs sok türelmük inkompetens, vagy hatékonytalan emberekhez, megsértett érzésekhez, vagy bármihez, amiről úgy ítélik meg, lelassíthatja őket. Jók csoportok irányításában és csodálatos vezetővé válhatnak, habár néha mások kicsit érzéketlennek, vitára hajlamosnak, vagy parancsolgatónak találhatják őket. 

De ENTJ-nek lenni nem könnyű. Elmondom miért…

Az ENTJ személyiségtípus titkos nehézségei

Néha elvakít a hűséged?

Az ENTJ-k rendkívül lojális emberek. Amikor hűségről van szó, gyakran hagyják, hogy a szívük felülírja józan ítélőképességüket. Időnként a hűségük tárgyául méltatlan személyt, vagy közösséget választanak. Más esetekben ez a szemellenző elrejti előlük az új lehetőségeket, vagy emberek pozitív oldalait. 

Az ENTJ-k rengeteg más kihívással is küszködnek

 • Az ENTJ általában nagyon jó azonnali dönések meghozatalában, azonban néha elfelejt hátrébb lépni és megnézni az összképet is. A türelmetlensége gátolhatja természetes vezetői képességei fejlesztésében.
 • Az ENTJ elméje olyan gyors, hogy gyakran elsiklik fontos tényezők felett. Ez hibás döntéshozatalhoz vezet, főleg ha szenvedélyes hűségével is párosul a kapkodás.
 • Született stratégaként az ENTJ minden idegszálával az elvégzendő feladatra fókuszál. Ilyenkor előfordul, hogy cselekedetei megkárosítanak másokat. Szűk látókörűvé válik amikor nem veszi a fáradtságot, hogy megnézze az általa mozgásba lendített folyamatok hogyan hatnak majd másokra, vagy az emberek részvétele hogyan lehetne még hatásosabb.
 • Amikor nem kéred ki a körülötted lévő hozzáértő emberek véleményét és tanácsát tervezés közben, mert ezt szükségtelennek ítéled, ezek az emberek csalódottá és keserűvé válnak majd veled szemben. A későbbiekben nem szívesen működnek majd veled együtt.   
 • A pillanat hevében való cselekvés megfoszt a hosszútávú siker és boldogság lehetőségétől a karrieredben és párkapcsolataidban is. Megfoszt a mély és jelentőségteljes emberi kapcsolatok kialakításának lehetőségétől, amik kiállnák az idők próbáját.
 • Az ENTJ szeretetét és hűségét gyakran olyan módon fejezi ki, ami mások számára nem mindig egészen érthető. A szeretetnyelvek külömnbsége elégedetlenséget szülhet. A másik ember elbizonytalanodhat az ENTJ vonzalmának és hűségének őszinteségében. 

Sok ENTJ felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, autentikus és jelentéssel teli életet él. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ENTJ személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az ENTJ személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ENTJ típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ENTJ elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ENTJ, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

Az Autó modell

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ENTJ tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te)

(Becenevén “Hatékonyság”)

Mi az, ami működik?

A “Hatékonyság” az a részünk, ami el akarja végezni a feladatokat, ki akarja pipálni a tételeket a feladat listáról. A mérőszámok fontosak a számára, hiszen ezek határozzák meg, hogy egy elvégzett feladat megfelelt e, vagy sem.  

Mérőszámok és erőforrások managelése. Döntésképes cselekvés, rendet teremt a világban és segít célok teljesítésében. Nagyon jó abban, hogy megállapítsa ki lesz a legalkalmasabb egy munkakörre.  

A Szülő funkciód az Introvertált Intuíció (Ni)

(Becenevén “Perspektíva”)

Mutass mélyebb összefüggéseket!

A Perspektíva az a működés, ahol az ENTJ figyeli a saját elméjét, ahogyan az mintázatokat formál. Következtet mások agyműködésére, kívülről, vagy mások szemszögéből figyel meg helyzeteket, sok nézőpontból rakja össze az összképet. Ebből a szemszögből látja, hogy a közösségi vagy döntéshozó rendszerek jó felé visznek e. Következtet mozgásban lévő események, életutak hosszútávú kimenetelére. Észrevesz rejtett lehetőségeket, vagy megoldásokat. Abban is segít, hogy ne ítélj túl erősen, ha a segítő szándékod nem látják szívesen. 

A Gyermek funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se)

(Becenevén: “Érzékszervi élmény”)

Az érzékszervi élmény ereje teljében segít a pillanatban maradni. Nagy mennyiségű érzékszerveken át befogadható pillanatnyi és részletes ingert tud gyorsan feldolgozni. Itt kapcsolódunk az élményekhez, amik adrenalinnal árasztanak el. Nagyon jó a testmozgás azonnali koordinálásában, például csapatsportokban. 

A Gyermek helyén azonban hajlamos félreolvasni emberek testbeszédét, vagy a megfigyelhető bizonyítékokat rosszul értelmezi, azért, hogy elnagyolt következtetéseket támasszon alá. Habzsolja a pillanatot, csak azért, hogy elkerülje, hogy mélyebbre menjen önmagában. Ételhez, alkoholhoz, sexhez és más érzékszervi élményekhez fordul, hogy elkerülje a mélységből fakadó fejlődést és nagyságot. 

Inkább játékban és intimitás során használd.  

A Törekvő funkciód az Introvertált Érzés (Fi)

(Becenevén: “Önazonosság”)

Az Introvertált Érzés az a részünk, amivel kapcsolatba kerülhetünk érzéseinkkel, megérthetjük az emberi identitás szubjektív mivoltát. Egy belső törekvésként jelenhet meg a tisztesség és feddhetetlenség felé. Egy mély hajtóerő afelé, hogy a lelkiismeretünknek megfelelően cselekedjünk, és ne használjunk ki embereket és helyzeteket.   

Stresszhelyzetben depresszióssá, irritálttá válhatsz, anélkül, hogy igazán tudnád mi ennek az oka. Egészséges alternatívaként írd le érzéseid egy darab papírra, utána dobd ki, vagy égesd el a papírt. Nézd meg a kedvenc “jók a rosszak ellen” témájú filmed.   

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

 1. Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!
 2. Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!
 3. Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Introvertált Intuíciót (Ni) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Extrovertált Érzékelés (Se) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Introvertált Érzés (Fi) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim!

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

 • Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.
 • Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotálja szerelmi kapcsolataid, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.
 • Tanuld meg, hogyan lendíthetőek mozgásba brilliáns ötleteid, és figyeld meg, ahogyan a világ végre értékeli a komplex stratégiai gondolkodásod.
 • Fejleszd a szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el.
 • Válj a vezetővé, akit mások követni akarnak. Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket.
 • Hogyan kerüld azt, ami leszívja energiáid. Tanulj meg stresszt kezelni.
 • Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 
 • Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.
 • Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz.
 • Tedd meg a legfontosabb lépést amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikereket érj el.
 • Jelentkezz tanácsadásra most!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük