ISFP, a Művész

ISFP, a Művész

ISFP vagy! Hogyan tudod ezt hasznosítani szerelemben, a karrieredben és az életedben?

Az ISFP-k szenvedélyesek és intenzívek, különösen komolyan veszik értékrendjüket és meggyőződésüket, hitrendszerüket. 

Kreatívak és művésziek, még ha nem is a “hagyományos” értelemben – nem mindegyikük festő vagy zenész, de mindegyikükben van valamiféle művészi hajlam.

Szorosan kötődnek a meggyőződéseikhez, a hitrendszerüket identitásuk részének tartják, és elég spirituálisak is lehetnek.

Hisznek az egyéniségben, abban, hogy mindenkinek joga van bírálat nélkül igazán önmagának lennie. Emiatt szószólói a kiközösítetteknek és jogfosztottaknak.   

Az ISFP-ket művésznek hívom. Képesek embereknek segíteni megélni általuk, vagy mások által korábban megélt érzéseket. A művészet sokféle lehet. Ebben az értelmezésben egy műalkotásban konzervált érzelem. 

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ISFP az Introvertált Érzékelő Érző Észlelő személyiségtípus

Akik az ISFP személyiségtípushoz tartoznak általában gyengéd, jószívű, gondtalan, spontán, természet szerető, nyugodt és szerény emberek. Nagyra tartják saját szabadságukat, rengeteg térre és egyedüllétre van szükségük. Így követhetik elhivatottságukat, ami gyakran kötődik a természetben vagy művészetekben végzett alkotáshoz. Kedvesek, nagylelkűek és érzékenyek. Az ISFP-k gyakran nagyon fejlett érzelmi intelligenciával rendelkeznek, tehetségesek mások testbeszédének és ki nem mondott érzelmeinek olvasásában. A melegszívű, empatikus természetük valamint az igényük a harmóniára és derűre, motiválja őket arra, hogy segítsenek a rászorulókon, vagy szenvedőkön. Segítségnyújtásuk általában konkrét, kézzelfogható módon történik. A gyerekes boldogságuk és játékosságuk miatt mások bizonytalannak, erőtlennek vagy naívnak tarthatják őket.

Az ISFP személyiségtípus titkos nehézségei

Könnyen válsz csalódottá, ha a dolgok nem érnek fel az ideálhoz, amit a fejedben teremtettél róluk?

Az ISFP-k nagyon szeretnek ideálokat teremteni. Azonban ezek az ideálok nem mindig állnak összhangban azzal, ami a valódi világban történik. Kiábrándító számukra, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy elképzelték.

Az ISFP-knek számtalan más kihívással is szembe kell nézniük:

 • Az ISFP-k nagy érzelemmel vetik bele magukat mindenbe, amit csinálnak, de visszahúzódnak vagy akár meg is sértődnek, ha mások érzelmileg annyira nem válnak bevonódottá, mint ők, vagy ha nem vallanak hasonló nézeteket. 
 • Hajlamosak magukba zárkózni, ha a dolgok nem úgy sülnek el, ahogy remélték. Ez kapcsolati problémákhoz vezethet az ISFP-k számára. 
 • Az ISFP-k perfekcionisták, és nagy figyelmet fordítanak a részletekre. Azonban ugyanolyan mértékű perfekcionizmust várhatnak el a többiektől is, és nehezen tudnak felülemelkedni mások érzékelt hiányosságain. 
 • Az önbizalomhiány és az elutasítástól való félelem komoly nehézség az ISFP személyiségű emberek számára. Könnyen megbántódnak és hajlamosak túlanalizálni a feléjük irányuló megjegyzéseket. 
 • Rendkívül fontos egy ISFP számára, hogy elfogadják személyisége egyediségét. Ebben a növekvő mértékben automatizált világban roppant frusztráló a számára, ha csak egy fogaskerékként tekintenek rá a gépezetben. “Tégla vagy te is, és belőled épül a fal.”
 • Az ISFP-knek problémát jelenthet, hogy az érzéseiket szavakba öntsék, és az önkifejezésnek inkább más formáit választják, mint például a művészetet, táncot vagy a főzést. Ha azonban a művészetüket nem értékelik eléggé, azt személyes támadásnak veszik és nem véleménykülönbségként értékelik.
 • Néhány ISFP számára gondot okozhat az elvárások összeegyeztetése a valósággal, és ahelyett, hogy megváltoztatnák a kezdeti nézeteiket és elfogadnák a másik embert, vagy helyzetet úgy, ahogy van, inkább teljesen hátat fordítanak annak, amit nem tudnak megváltoztatni.
 • Az, hogy befelé fókuszálnak, ahelyett, hogy a teljes képre koncentrálnának, táptalajául szolgálhat az ISFP sokféle elégedetlenségnek. Ez hatással lehet mind a magánéleti, mind pedig a munkakapcsolataira is. 

Sok ISFP felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, autentikus és jelentéssel teli életet él. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ISFP személyiségtípussal rendelkező emberekkel. 

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy elbuknak, vagy kibontakoznak az ISFP személyiségtípussal rendelkezők a szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ISFP típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ISFP elmédben működnek.

A négy betűs kód, az “ISFP”, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ISFP tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Introvertált Érzés (Fi)

(Becenevén: “Önazonosság”)

Az Introvertált érzés mélyen önelemző. Felismeri az önazonosság és a szabad önkifejezés fontosságát. Gyakran ő a filmszerű vonakodó hős, akinek kötelessége jót tenni a lehengerlő erőfölénnyel szemben is.

Itt hozod a legjobb döntéseid. Arra fókuszálsz, hogyan érintenek a dolgok érzelmi szinten. Felteszed a kérdést: Mi az, amit a legmélyebb alapelveim szerint helyesnek érzek?

A Szülő funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se)

(Becenevén: “Érzékszervi Élmény”)

Az Érzékszervi Élmény valós idejű pillanatnyi információt szolgáltat. Az inger, ami folyamatosan ér az érzékszerveiden keresztül. Kinesztetikus, testen belüli érzékelés. Jelenben levés érzése, odaköt a pillanathoz. Az Extrovertált Érzékelés megakadályozza az ISFP-t abban, hogy túlzottan visszahúzódóvá, antiszociálissá váljon. A való világ visszajelzése, kapcsolat a külvilággal.   

A Gyermek funkciód az Introvertált Intuició (Ni)

(Becenevén “Perspektíva”)

Ha egy ISFP úgy érzi a világ elítéli őt önkifejezési vágya miatt, akkor átugorva a Szülő funkciót a Gyermekben találhat kifogást. A leghétköznapibb dolgok miatt is paranoiássá válhat. Kívülállónak érezheti magát, és visszautasíthatja a mainstream társadalmat.

A Törekvő funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te)

(Becenevén “Hatékonyság”)

Ez a működés arra való, hogy az alapján dönts, hogy mi az ami eredményt hoz, mi az ami működik, mi az ami elvégzi a kitűzött feladatot. A Törekvő helyén ez a “vakfoltod“. 

Az ISFP parancsolgatni kezd és üvöltözhet, vagy passzív agresszívvá válhat, hogy elérje azt amit akar. A vakfoltját azzal kompenzálja, hogy elvakultan tör azok felé a céljai felé, amiket igazán el akar érni. 

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

 1. Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!
 2. Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!
 3. Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Extrovertált Érzékelést (Se) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Introveltált Intuíció (Ni) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim!

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

 • Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.
 • Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotál téged szerelmi kapcsolataidban, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.
 • Tanuld meg, hogyan lendítheted mozgásba brilliáns ötleteid, és figyelheted meg, ahogyan a világ végre értékeli a komplex stratégiai gondolkodásod.
 • Fejleszd a szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el.
 • Válj olyan vezetővé, akit mások követni akarnak! Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket!
 • Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!
 • Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 
 • Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.
 • Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működik az elméd.
 • Tedd meg a legfontosabb lépést, amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikert érj el!  

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük