INTP, a Mérnök

INTP, a Mérnök

INTP vagy! Fejtsük meg, mi ennek az értelme szerelemben, a karrieredben és az életedben?

INTP-ként az elméd működése alapjaiban különbözik a többi személyiségtípustól. 

Az INTP-k természetüknél fogva értik, hogy az információs rendszerek hogyan működnek. Veleszületett képességük észrevenni a következetlenségeket és az ellentmondásokat. Azonnal rájönnek, ha valaki össze-vissza beszél, logikátlanul próbál meggyőzni másokat. 

Amikor adat halmazokat és információ halmazokat néznek át (amit folyamatosan csinálnak a fejükben), akkor olyan információkat keresnek, amik ellentmondanak egymásnak.  

Minél tisztább és elegánsabb az információ, azaz minél kevesebb logikai ellentmondást tartalmaz, annál nagyobb megelégedettséget éreznek. 

Amikor jó nyomon vannak egy elegáns keretrendszer felépítésében, képesek új teóriák és hipotézisek állításait párosítani és beilleszteni az adathalmazuk logikus felépítésébe. Ez által radikálisan új nézőpontokat találnak a világ felépítésének megértésére, vagy újraértelmezésére. 

Az INTP-k úgy segítik az emberiséget, hogy új paradigmarendszereket és gondolkodásmódokat fedeznek fel.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

NTP az Introvertált Intuitív Gondolkodó Észlelő személyiségtípus

Akik az INTP személyiségtípushoz tartoznak intellektuális, absztrakt, logikus, maguknak való, tárgyilagos, véletlenszerű és szkeptikus emberek. Általában eredeti gondolkodók, akik konvenciókhoz nem ragaszkodnak. Nagyon elméleti síkon gondolkodnak, szeretnek eszmékkel, gondolatokkal eljátszani. Leleményes logikai rendszerekkel és az általuk megfigyelt eseményekre adott ötletes magyarázatokkal állnak elő. Felfedezéseiket azonban nem osztják meg túl gyakran, mivel szociálisan eléggé visszahúzódóak és titokzatosak. Az INTP-k továbbá objektívek, spontánok, alkalmazkodóak és nagyon függetlenek; gyakran kérdőjelezik meg a pozícióból adódó tekintélyt és hatáskört, nyíltan figyelmen kívül hagynak szokásokat és irracionális hagyományokat. Jobban szeretnek magukért gondolkodni, és saját igazságokra jutni újító látásmódjukkal. Ezáltal azonban gyakran arrogánsnak, hidegnek és különcnek látják őket mások.   

De INTP-nek lenni nem könnyű. Elmondom miért… 

Az INTP személyiségtípus titkos nehézségei

Néha olyan idegennek érzed magad az emberek közt, mint egy marslakó?

Ez elég gyakori érzése egy INTP-nek.

Amikor emberekkel való érintkezésre kerül a sor, valószínűleg úgy érzed magad, mintha mindenki tudná, hogyan kell viselkedni, kivéve téged. Ez általában nem zavar annyira, de időnként igazán dühítő tud lenni. 

Először is úgy fest, a világ a semmitmondó beszélgetések művészetére épül. Ez azért ilyen nehéz neked, mert úgy fest az elméd képtelen megérteni a csevegés fontosságát, vagy csak nem tudod elsajátítani ezt a képességet.   

Másodszor, azt tapasztalod, hogy a képességed, ahogy észreveszed a következetlenségeket mások gondolkodásában, vagy hitrendszerében, mások számára felér egy szentségtöréssel. A legtöbb ember összekeveri a gondolkodását és hitét a saját identitásával. Amikor megkérdőjelezed, vagy megcáfolod őket, akkor úgy látszik személyes sértésnek vehetik ezt. Mintha azt mondanád, rossz emberek amiatt, hogy logikátlan dolgokban hisznek.    

Tudom, hogy ez valamennyire érthetetlen neked. Mégis ezek a negatív visszajelzések igazán nehezedre tudnak esni. Folyamatosan segíteni próbálsz másoknak tiszta gondolkodásoddal, ők pedig folyamatosan visszautasítják ezt. Könnyű így megkérdőjelezni magadban azt az értéket, amivel te járulhatsz hozzá mások életéhez.  

Harmadszor, nagyon NAGYON könnyű azt gondolni, hogy mindenki buta. Ez a legcsábítóbb gondolatod, aminek ha a markai közé kerülsz, az majd még nagyobb távolságot tesz közéd és mások közé. Ha mindenki más buta, akkor nem fogsz azzal vesződni, hogy megtanulj meggyőzni embereket. Azok az esetlegesen úttörő és világmegváltó gondolataid pedig veled együtt fognak sírba szállni.   

Végül úgy látszik, te vagy az egyetlen, aki igazán motiváció hiányban szenved. 

Talán túl sokszor gáncsolt már el az élet. Vagy talán minden amit mindenki más annyira alapvető célnak érez, számodra abszurdnak látszik. 

Vannak jó híreim is! Sok INTP felülkerekedett ezeken a fájdalmakon, és boldog, jelentéssel teli életet él. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az INTP személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy ráléphess az önmegismerés útjára, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az INTP személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az INTP típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az INTP elmédben működnek.

A négy betűs kód, az INTP, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az INTP tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti)

(Becenevén: “Logika”)

Minek van logikus értelme?

Ezzel a működéssel hozod meg a legjobb döntéseidet. A képesség arra való, hogy logikusan végig gondolj egy témát, vagy koncepciót a saját megértésed alapján. Akkor is, ha ez nem egyezik a külvilág adataival, statisztikáival.   

Magától értetődően megérti a logikai érveket és kapcsolatokat. Mélyen analitikus. Nem foglalkozik előítéletekkel, és mások gondolkodásával. A saját igazságát keresi. Igazi problémamegoldó, és a pontosságra, precizitásra koncentrál. Nulláról építi fel a saját logikus tudását, nem elégszik meg azzal, hogy egy kívülálló mondja meg mi az igaz. Az igazságot mindenek felett értékeli, akkor is ha fájdalmas.    

A Szülő funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne)

(Becenevén: “Felfedezés”)

Mutass új összefüggéseket!

Ez az, ahogyan befogadod a világot. A Felfedezés sok mindenre képes, például szereti feltenni a kérdést: “Mi lenne ha?” Nyitottá tesz minden lehetőségre. Összeköttetéseket teremt emberek, eszmék, tárgyak és helyszínek közt, ami által új megközelítési módokat, ötleteket fedezel fel. 

Segít kitágítani a nézőpontod. Nem engedi, hogy túlságosan leszűkítsd azt, hogyan deffiniálod az individualitást, vagy a keretet, amin belül azt keresed mi a logikus. Vidámságot és kísérletezést hoz az életedbe. Lehetőséget ad visszajelzést szerezni a való világból. 

A Gyermek funkciód az Introvertált Érzékelés (Si)

(Becenevén “Memória”)

Az Introvertált Érzékelés megbízható információkat keres. A Gyermek helyén fizikai, érzelmi vagy gondolati biztonságra és kényelemre vágyik, megakadályoz abban, hogy szembenézz félelmeiddel. Megjelenhet úgy, hogy nem akarsz befogadni olyan információt, amit tetteknek kellene követni, vagy örökké bekuckózol otthon, miközben az élet elsiklik melletted. 

Szűkre szabja mozgástered, előre begyakorolt vitapontokra támaszkodsz, hogy megelőzd azt, hogy egyszer hibázhass. Tradíciókra és precedensekre támaszkodsz, még akkor is ha ez az adott helyzetben naivitás. 

Inkább játékban és intimitásnál használd.

A Törekvő funkciód az Extrovertált Érzés (Fe)

(Becenevén “Harmónia”)

A Harmóniának érzelmi kapcsolódásra van szüksége, és arra, hogy hozzájáruljon mások életéhez. Megjelenhet egy félelemként, hogy senki sem tisztel, vagy vesz téged komolyan. Stresszhelyzetekben ez a nagy érzelmi kitörésed, ami után mindig azt érzed, hogy ez nem te vagy. Úgy érezheted mások visszautasítanak, vagy nem vesznek tudomást rólad. 

Egészséges alternatívaként kapcsolódj valakivel érzelmileg, aki közel áll hozzád.   

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

  1. Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!
  2. Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!
  3. Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Extrovertált Intuíciót (Ne) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Introveltált Érzékelés (Si) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Extrovertált Érzés (Fe) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim.

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod!

Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotál téged szerelmi kapcsolataidban, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak!

Gyorsan fejleszd az Introvertált Intuíció szülő funkciód! Figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el!

Válj a olyan vezetővé, akit mások követni akarnak! Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket!

Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!

Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!

Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé! 

Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon!

Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz!

Tedd meg a legfontosabb lépést amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikereket érj el.

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük