ENFP, a Lelkesítő

ENFP, a Lelkesítő

ENFP vagy! Nézzük meg, hogyan használhatod ezt szerelemben karrierben és a mindennapokban!

Az ENFP a legenergikusabb az összes típus közül. Ők a nagy lelkesítők, inspirálják azokat, akik kapcsolatban állnak velük. Más típusok talán nagyobb befolyással vannak emberekre, de ők azok, akik lelkesedést és izgalmat ébresztenek másokban ügyek iránt.

Amikor leginkább Önmaguk, akkor ők a társadalmi tudatosság élharcosai. 

Egyedi stílusuk, hogy érdeklődést ébresztenek társaikban hatalmas pozitív kisugárzásukkal. Azonban el tudnak veszni a rengeteg ügy közt, amiért tenni érdemes, és néha nem tudják jól megítélni kiért, vagy melyik ügyért érdemes igazán tenni.

A típushoz tartozó emberek intelligensnek, és újítónak tartják magukat. Új, egyedi szokásokat alkotnak, és új gondolatokat terjesztenek.

Cselekvéssel tanulnak, előadással tanítanak, gyakran művészi megnyilvánulással állítanak másokat oldalukra, például zenével, írással, vagy film készítéssel.

Az ENFP-k segítenek az emberiségnek a jövőbe nézni.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ENFP az Extrovertált Intuitív Érző Észlelő személyiségtípus

Akik az ENFP személyiségtípushoz tartoznak általában spontán, optimista, kreatív, közlékeny, játékos, és nagyon karizmatikus emberek. Kíváncsiak, hatalmas igényük van változatosságra, változásra, kalandra, és érzelmi bevonódásra. A két legnagyobb erősségük a hatalmas képzelőerejük, és a sokoldalúságuk. Ez a típus gyors és absztrakt tanuló, felülmúlhatatlan brain-stormingban és imádja ha ügyekben hihet, és dolgozhat értük. Az ENFP-k alapvetően társaságkedvelő humanisták, akik imádnak embereken segíteni és megérteni másokat. Meleg szívűek, nagyon barátságosak és nagylelkűek. Az idejüket és energiájukat nem kímélve vetik bele magukat az újdonságokba. Emiatt hajlamosak túlságosan elaprózni magukat, és egy idő után komoly nehézséget okoz nekik az összes ígéretüket megtartani, vagy az összes projektet befejezni, amin dolgozni kezdtek.

De ENFP-nek lenni nem mindig könnyű. Elmondom miért…

Az ENFP személyiségtípus titkos nehézségei

Előfordul, hogy kizársz negatív érzéseket úgy, hogy elfoglalod magad?

A tevékeny élet gyakran jó megoldás a stressz megelőzésére, de néha ez az út megakadályozza az ENFP-t abban, hogy a dolgok mélyére nézzen. Rájöjjön, mi az, ami igazán zavarja, és helyre tegye életében a valódi problémákat.

Az ENFP-k rengeteg más kihívással is küszködnek

Az ENFP személyiségtípussal rendelkezők nagyon buzgók, és szeretik elintézni a dolgokat. Ez egy tiszteletre méltó tulajdonság, de előfordul, hogy egy projektet gyorsan akarnak befejezni, annak az árán, hogy az életük többi oldalát hanyagolják. Néhányan túl sok mindent vesznek a nyakukba, és oda lyukadnak ki, hogy emiatt már nem tudják a legjobb Önmagkat hozni.

Az a szükséglet, hogy minél hamarabb célba érjenek sok ENFP-t kényszerít arra, hogy rossz, vagy elhamarkodott döntéseket hozzon, vagy kihasználjon másokat.

Néhány ENFP-nek nehézséget okoz mély kapcsolatokat kialakítani másokkal. A sűrű menetrendjük megnehezítheti azt, hogy időt szánjanak arra, hogy megnyíljanak, és másoknak lehetőséget adjanak, hogy közel kerüljenek hozzájuk.    

Annak ellenére, hogy rendkívül profik munkájukban, időnként szoronganak, és bizonytalanokká válnak képességeikben. Ilyenkor előfordul, hogy másoktól várnak visszaigazolást, hogy újra helyükön érezzék magukat.

Az ENFP-ket gyakran tartják a buli közepének, vagy szórakoztatónak. Ez általában nem gond, de időnként arra vágynak, hogy mások lássák a többi tehetségüket is, és komolyabban vegyék őket.

Mivel nagyon gyorsan hoznak döntéseket, később gyakran rágódnak döntéseiken, és azt kívánják, bárcsak más irányba mentek volna. Hajlamosak döntéseiknél nem túl sokat gondolkodni a pro és kontra érveken.

Az ENFP-knek gyakran nehezükre esik kifejezni gondolataikat és ötleteiket. Ez vezethet stagnáláshoz szakmájukban, vagy úgy érezhetik nem becsülik meg őket eléggé a munkahelyükön.   

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ENFP személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az Önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed!

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az ENFP személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ENFP típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ENFP elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ENFP, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ENFP tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne)

(Becenevén: Felfedezés)

Amikor a Felfedezést használod flowba kerülsz. Egész életedben használtad, ezen keresztül szűröd a valóságot. Szenvedélyes, meggyőző és újító. Beleszeret ötletekbe, gondolatokba, és a világon kísérletezik. Kényelmessé válik a kényelmetlenben, újító megoldásokat talál régi feladataid elvégzésére. Tudományosan és szociális értelemben is kreatív. Szereti feltenni a kérdést: “Mi lenne ha?” Nyitottá tesz minden lehetőségre. Összeköttetéseket teremt emberek, eszmék, tárgyak és helyszínek közt, ami által új megközelítési módokat, ötleteket fedezel fel. 

A Szülő funkciód az Introvertált Érzés (Fi) 

(Becenevén: “Önazonosság”)

Egy érzelmi döntéshozó működés, arra figyel, hogy az életed eseményei hogyan érintenek téged szubjektív érzelmi szinten. Felteszed a kérdést: Mi az, amit a legmélyebb alapelveim szerint helyesnek érzek? 

Őszinteséggel és jóindulattal egyensúlyozza ki a Felfedezést. Megakadályozza, hogy kihasználj másokat és lehetővé teszi, hogy együttérezz. Kiegyensúlyozza a való világ vidámságát egy erős belső értékrenddel. 

A Gyermek funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te)

(Becenevén “Hatékonyság”)

Ez a működés arra való, hogy az alapján dönts, hogy mi az ami eredményt hoz, mi az ami működik. A fókusza feladatok elvégzése, célok elérése emberi érzések figyelembevétele nélkül. 

Amikor egészségtelenül használod, figyelmen kívül hagyod személyes értékrended. Saját jókedved eszközének tekinthetsz másokat, és kihasználhatod őket. Parancsolóvá és közömbössé válhatsz másokkal szemben. Objeltív tényekkel támasztasz alá Önmagaddal nem autentikus véleményeket. Szociális erőfölényt használva kihasználhatsz másokat. 

Inkább játékban és intimitásnál használd.  

A Törekvő funkciód az az Introvertált Érzékelés (Si)

(Becenevén “Memória”)

A Memória megbízható információkat keres. Irányadó megtörtént eseteket, precedenseket vizsgál, biztonságot keres, és igyekszik a megbízható bevált módszereket használni. Vele felismerheted ki vagy a múltad és a múltaddal való kapcsolódási pontjaid alapján.   

Stresszhelyzetben veszed elő. Úgy érezheted kifogytál a lehetőségekből, és az univerzum összefogott ellened. Lebéníthatnak félelmek, amik azt súgják bukásra vagy a sors által ítélve. 

Egészséges alternatívaként csinálj valamit, ami kényelmes és ismerős. Nézd meg újra a kedvenc filmed, olvasd el újra a kedvenc könyved, kucorodj be a kedvenc pokrócod alá, és hallgass zenéket, amik boldog nosztalgikus jelentőséggel bírnak a számodra. 

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

1.- Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!

2.- Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!

3.- Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Introvertált Érzést (Fi) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Extrovertált Gondolkodás (Te) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Introvertált Érzékelés (Si) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim.

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél. 

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.

Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotálja szerelmi kapcsolataid, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.

Fejleszd a szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el.

Válj a vezetővé, akit mások követni akarnak. Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket.

Hogyan kerüld azt, ami leszívja energiáid. Tanulj meg stresszt kezelni.

Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 

Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.

Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz.

Tedd meg a legfontosabb lépést amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikereket érj el.

Jelentkezz tanácsadásra most!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük