INFP, az Álmodozó

INFP, az Álmodozó

INFP vagy! Egyensúlyozzuk ki a személyiséged, hogy megleld az erőt Magadban, ami teljessé tesz szerelemben, munkában és a mindennapokban.

INFP-ként az elméd működése alapjaiban különbözik a többi személyiségtípustól.

Az INFP-k mélyen kapcsolódnak az emberi értékekhez, és az emberi lélek összetettségéhez. Rendkívüli módon hangolódnak rá az emberiség kollektív lelki jövőjére, és gyakran alkotják szociális mozgalmak erkölcsi gericét.    

Tetteikben és meggyőződésükben is individualisták. Alapelvként ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenkinek joga van igazán Önmagának lennie. 

Az Álmodozók arra emlékeztetik az emberiséget, hogy valójában a legszemélyesebb élményeink a legegyetemesebbek.  

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

INFP az Introvertált Intuitív Érző Észlelő személyiségtípus


Akik az INFP személyiségtípushoz tartoznak, általában visszahúzódó, toleráns, idealista, együttérző, éleslátó, romantikus, természetes, spontán, Önazonos emberek. Mohón keresik a természet és emberek belső szépségét, az élet harmonikus egyensúlyát, és az őket körülvevő mindenség igaz értékeit. Erősen fantáziadúsak, intuitívak, és nyitottak. Könnyedén felfedezik az emberekben a rejtett értékeket és potenciálokat, és ihletettek lesznek általuk. Az INFP-k empatikus hallgatóság, őszintén érdekli őket a másik mondandója. Eközben a szükségletük az egyedüllétre és az önelemzésre gyakran arra viszi őket, hogy elvonuljanak a társaság elől, hogy zavartalanul feldolgozhassák érzéseiket. Az érzékenységük mások szemében néha zárkózottságnak, hangulatingadozásnak vagy logikátlanságnak tűnhet.   

De INFP-nek lenni nem könnyű. Elmondom miért…

Az INFP személyiségtípus titkos nehézségei

Valamelyik kihívás rezonál veled az alábbiak közül?

A külvilág zajában úgy érzed elveszíted az irányítást a dolgok felett. Ahelyett, hogy kezelnéd ezt, túlterhelődsz, erőtlennek érzed magad, és visszahúzódsz. Örök halogatásba kezdesz.  

Amikor emberek másokra kényszerítik akaratukat, úgy érzed szembeszegülnél és megvédenéd az elnyomottakat. 

Az energiád túlzottan is mások segítésére fordítod. Emiatt érzelmileg kimerülsz, és arra vágysz, hogy mások viszonozzák szolgálataidat. Amikor nem teszik, úgy érzed kihasználnak. Nem kérsz viszonzást, hogy teljsesítsék a te igényeid is, mert kellemetlnnek vagy rossznak éreznéd, ha megtennéd. Arra vágysz, hogy a viszonzás Önmagukból fakadjon, saját érzéseikből cselekedjenek, nem azért mert te megkéred őket erre.

Végtelen teret hagysz mások érzéseinek, mégis egyedül találod magad. Nem tudod jól átadni saját érzéseid mélységét. 

Elmenekülsz a külvilágból, sokat olvasol, számítógépes játékokat játszol, sorozatokat nézel, vagy más elkülönülési megoldásokat találsz.

Döntésképtelennek érzed magad. Elköteleződsz olyan programok mellett, amiket túlterheltséged miatt az utolsó pillanatban mondasz le. Ez gyakran okoz surlódást emberi kapcsolataidban. Amikor végül már tudod mit szeretnél nehezen tudod jól elmondani másoknak, hogy ez neked mennyire fontos. Sikertelen próbálkozásod után úgy érzed mások figyelmen kívül hagynak. 

Emberek azzal kritizálnak, hogy túl érzelmes vagy, és minden túlzottan személyesen érint téged. Ebben van is valami. Hiszen valóban minden személyesen érint téged. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az INFP személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy ráléphess az önmegismerés útjára, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy elbuknak, vagy kibontakoznak az INFP személyiségtípussal rendelkezők a szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az INFP típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az INFP elmédben működnek.

A négy betűs kód, az INFP, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az INFP tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Introvertált Érzés (Fi)

(Becenevén: “Önazonosság”)

Itt hozod a legjobb döntéseid. Arra fókuszálsz, hogyan érintenek a dolgok érzelmi szinten. Felteszed a kérdést: Mi az, amit a legmélyebb alapelveim szerint helyesnek érzek?

A Szülő funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne)

(Becenevén: “Felfedezés”)

Ez az, ahogyan befogadod a világot. Sok mindenre képes, például szereti feltenni a kérdést: “Mi lenne ha?” Nyitottá tesz minden lehetőségre. Összeköttetéseket teremt emberek, eszmék, tárgyak és helyszínek közt, ami által új megközelítési módokat, ötleteket fedezel fel. 

A Gyermek funkciód az Introvertált Érzékelés (Si)

(Becenevén “Memória”)

Az Introvertált Érzékelés megbízható információkat keres. A Gyermek helyén fizikai, érzelmi vagy gondolati biztonságra és kényelemre vágyik. Megjelenhet úgy, hogy nem akarsz befogadni olyan információt, amit tetteknek kellene követni, vagy örökké bekuckózol otthon, miközben az élet elsiklik melletted. 

A Törekvő funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te)

(Becenevén “Hatékonyság”)

Ez a működés arra való, hogy az alapján dönts, hogy mi az ami eredményt hoz, mi az ami működik, mi az ami elvégzi a kitűzött feladatot. A Törekvő helyén ez a “vakfoltod“. Stressz hatására erőszakossá, manipulatívvá és követelőzővé válhat.

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

1.- Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!

2.- Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!

3.- Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Extrovertált Intuíciót (Ne) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Introveltált Érzékelés (Si) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim.

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

Ne hagyd, hogy a döntésképtelenség, és az önbizalomhiány elvegye a tettvágyad és a boldogságod.

Fedezd fel, hogy a személyiséged hogyan szabotálja az üzleti lehetőségeid és miért érzed lehetetlennek, hogy megtaláld az ideális munkahelyet.

Ismerd meg hogyan lehetsz motivált arra, hogy az elképzeléseid megvalósítsd. Lásd ahogy a világ végre értékeli művészi látásmódod, és szenvedélyed.

Fejleszd Extrovertált Intuíció szülő funkciódat, érezd, ahogy a bukástól való félelmed, és a korlátozó hiteid elenyésznek.

Válj azzá a lelkesítő vezetővé, akit mások szívesen követnek! Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket!

Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!

Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé! 

Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon!

Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz!

Tedd meg a legfontosabb lépést, amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikert érj el!  

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.1 thought on “INFP, az Álmodozó”

  • Félelmetes a pszichológia, és most, hogy az INFP (engem is) -t ilyen kimerítően és vitathatattlanúl “kielemezted” …uhhh.
    Nagyon tetszett, és minden elismerésem az egészért. Jó lenne pár kérdésre választ kapni, remélem sort lehet rá keríteni. Tibor voltam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük