ESTP, a Kalandor

ESTP, a Kalandor

ESTP vagy! Nézzük meg, hogyan használhatod ezt szerelemben karrierben és a mindennapokban!

Az összes típus közül az ESTP keresi legjobban az adrenalin lökettel járó tevékenységeket. 

A többi típust is motiválhatja a hírnév, a vagyon, vagy a dicsőség, de az ESTP az, aki fáradhatatlanul dolgozik ezekért és mindig benne van az élet sűrűjében.

Az ESTP-k szeretnek gyorsan és veszélyesen élni. Két kanállal habzsolják az életet.

Ők a legjobb “tűzoltók.” Különösen tehetségesek váratlan katasztrófahelyzetek elhárításában. A legjobb taktikusok, gyors gondolkodásukkal, kihozzák a maximumot a pillanatnyi helyzetből.

Az ESTP-k gyakran válnak ambíciózus vezetőkké vagy lesznek szabadúszó vállalkozók. 

Nem lassítanak le mások kedvéért, gyakran válnak gyorsan sikeressé.

A többi típushoz viszonyítva az ESTP-t gyakrabban találjuk egy tevékenység kellős közepén. Az akció filmek főhősei szinte kivétel nélkül ezt a típust jeleníti meg.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ESTP az Extrovertált Érzékelő Gondolkodó Észlelő személyiségtípus

Akik az ESTP személyiségtípushoz tartoznak, általában társaságkedvelő, magabiztos, szórakoztató, racionális, gyakorlatias és tárgyilagos emberek. Aktív életet élnek, rengeteg baráttal. Szeretnek a világ dolgaival kapcsolatban naprakészek lenni, mivel lépést akarnak tartani a legújabb divatokkal, trendekkel. Jókedvű, kalandvágyó és karizmatikus emberek. Hozzáállásuk verseny és vállalkozószellemű. Nagyon fejlett taktikai érzékük van, amit gyakran használnak pillanatnyi helyzetekben való előnyszerzésre. Az ESTP-k a pillanatban szeretnek létezni, ritkán vannak hosszútávú terveik. Spontának, tettrekészek és meglehetősen hedonisták. Jó szimattal vesznek észre lehetőségeket, és minden helyzetből a legtöbbet hozzák ki. Ez a hozzáállásuk azonban sokak szemében felelőtlenségnek, felszínességnek vagy tapintatlanságnak látszhat.

De ESTP-nek lenni nem mindig könnyű. Elmondom miért…

Az ESTP személyiségtípus titkos nehézségei

A lehetőségek kergetése megakadályoz abban, hogy a jelen pillanatból a legjobbat hozd ki?

Az ESTP mindig azt tervezgeti, hogyan teheti jobbá az életét, és imád új lehetőségek után futni.

Emiatt előfordul, hogy a jelen élethelyzetét nem éli meg teljes mélységében, mindennel együtt, amit az adni tud. Így lemarad rengeteg élményről, nem értékelve azt, amilye már megvan.

Az ESTP-nek rengeteg más kihívással is szembe kell néznie 

 • Egyenes beszédű emberek. Egy ESTP-nél, kevés hely marad kétértelműségre, azt mondja, amit gondol. Az őszinteség és önazonos nyíltság dícséretes, azonban néhány ember kellemetlennek találhatja azt a nyersességet, ahogyan az ESTP a véleményét tálalja. így sokan kétszer meggondolják, hogy kikérjék-e a véleményét.
 • Az ESTP remekül tárgyal és alkudozik. Ahogyan a pillanatban tud lenni, és odafigyel minden apró részletre, két olyan tulajdonsága, ami nagyon segíti abban, hogy jó üzletet kössön. Mivel a valódi izgalom maga az üzlet megkötése, a sikeres tárgyalás után gyakran elveszti érdeklődését az alku tárgya iránt és nem kíváncsi már arra, mi történik ez után.
 • Az unalom gyakran okoz gondot az ESTP típusnak. Az, ahogy folyton izgalmakat keres, és magas fordulaton éli az életét, gyakran jár problémákkal. Alacsony unalomküszöbének és magas impulzivitásának köszönhetően úgy tűnhet, megbízhatatlan a hétköznapi rutin feladatok és unalmas monoton munkák elvégzésében. Emiatt a hozzá közel állók meggyanusíthatják azzal, hogy nem veszi ki részét a munkából, nem teljesíti kötelezettségeit a közösség felé.
 • Amikor szerelmi ügyekről van szó, az ESTP gyakran nagyon félreértett. Az a pimaszság és szemtelenség, amivel az ellenkező nemhez közeledik, könnyen félreérthető. Az emberek azt gondolhatják, hogy hideg, durva és nem szeretne érzelmekkel teli kapcsolatot kialakítani. Azonban ez nem is állhatna távolabb a valóságtól. A legtöbb ESTP több érzelmet szeretne, nem kevesebbet és gyakran gondolja úgy, hogy ezen a területen hiányt szenved.  
 • Az ESTP-k rendkívül jól olvassák mások testbeszédét, észreveszik a legapróbb jeleket is. Azonban időnként túlgondolják a dolgokat, paranoiássá válnak és feleslegesen kezdenek aggódni amiatt, hogy másoknak negatív érzéseik vannak irányukban.

Sok ESTP felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, autentikus és jelentéssel teli életet él. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ESTP személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az ESTP személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé az, ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ESTP típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ESTP elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ESTP, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

Az Autó modell

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ESTP tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se)

(Becenevén: “Érzékszervi élmény”)

Az érzékszervi élmény az öt érzékszerven keresztül kapcsolódik a jelen pillanathoz és interakcióba lép vele. Nagy mennyiségű érzékszerveken át befogadható pillanatnyi és részletes ingert tud gyorsan feldolgozni. Itt kapcsolódunk az élményekhez, amik adrenalinnal árasztanak el. Nagyon jó a testmozgás azonnali koordinálásában, például csapatsportokban. 

Mindenki tud a pillanathoz kapcsolódni. De a Hős helyén a képesség szuper erős, az érzékszervek felfokozottak. Pillanatnyi helyzetekre reagál nagy pontossággal, vészhelyzeteket hárít el, testbeszédet olvas. Játékban van a környezettel, ura a pillanatnak.    

A Szülő funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti) 

(Becenevén: “Logika”)

Az introvertált Gondolkodás azt a kérdést teszi fel, hogy minek van logikus értelme. Figyelmet és precizitást biztosít. Szükségesnek érzi, hogy a dolgok jó okkal történjenek. Erősen fókuszál, és igazat mond, nem törődve a következményekkel.  

Az ESTP szeret olyan munkakörökben lenni, ami sok analízist és gyors gondolkodást kíván. A tudományos területek emiatt hemzsegnek az ESTP-ktől.

A Gyermek funkciód az Extrovertált Érzés (Fe)

(Becenevén “Harmónia”)

A harmónia a másokkal való kapcsolódásról szól. Jól használva arra való, hogy mások szükségleteit teljesítse. A Gyermek szintjén szorongást okozhat, amikor nem a Logika támogatására használod. Ilyenkor a szociális elvárásokkal szemben sebezhetővé válik. Úgy érzi ez nem az ő felelőssége, sértődöttnek és kihasználva érzi magát. Önvédelemből nagyon kritikussá válhat. 

Inkább játék és intimitás során használd!   

A Törekvő funkciód az Introvertált Intuíció (Ni)

(Becenevén “Perspektíva”)

Mutass mélyebb összefüggéseket!

A Perspektíva az a működés, ami figyeli a saját elméjét mintázatokat formálni, ebből következtet mások agyműködésére. kívülről, vagy mások szemszögéből figyel meg helyzeteket, sok nézőpontból rakja össze az összképet. A Törekvő szintjén ezt a működést nagyon elhanyagolod, nem adsz neki elég figyelmet. Emiatt stresszhelyzetekben jön elő.

Előzd meg a bajt, próbálj meg néha a fejedbe kerülni, például meditálj. Edzés, vezetés, szerelés vagy építés közben is könnyen eljuthatsz ebbe az állapotba.

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

 1. Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!
 2. Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!
 3. Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Introvertált Gondolkodást (Ti) fejleszted.

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Extrovertált Érzés (Fe) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet.

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Introvertált Intuíció (Ni) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat.

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim!

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

 • Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.
 • Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotálja szerelmi kapcsolataid, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.
 • Tanuld meg, hogyan lendíthetőek mozgásba brilliáns ötleteid, és figyeld meg, ahogyan a világ végre értékeli a komplex stratégiai gondolkodásod.
 • Fejleszd a szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el.
 • Válj a vezetővé, akit mások követni akarnak. Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket.
 • Hogyan kerüld azt, ami leszívja energiáid. Tanulj meg stresszt kezelni.
 • Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 
 • Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.
 • Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz.
 • Tedd meg a legfontosabb lépést amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikereket érj el.
 • Jelentkezz tanácsadásra most!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük