ESFP, a Szórakoztató

ESFP, a Szórakoztató

ESFP vagy! Nézzük meg, hogyan használhatod ezt szerelemben karrierben és a mindennapokban!

Az összes típus közül az ESFP-k a legkönnyedebbek, vidáman hajszolják az élet örömeit.

Amikor elemükben vannak ők a buli közepe, jókedvet hoznak a munkahelyükre, vagy bármilyen közösségbe, ahol éppen vannak.  

Az ESFP semmit sem hagy figyelmen kívül. Nagyon jó megfigyelő. 

Könnyen és szívesen tesznek mások kedvére, gyakran találják magukat a szórakoztató szerepében.

Gyakran ők terjesztik a legújabb divatokat, találják meg a legújabb szórakozási lehetőségeket. Az ESFP-k nem hagyják, hogy bármi túl szentté vagy komollyá válhasson. 

Szélsőségesen nagylelkűek. Ami az övék az a tied is.

Könnyű a kedvükre tenni, hamar találnak számukra kielégítő karriert, hiszen egyszerre gyakorlatiasak és pozitívak.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ESFP az Extrovertált Érzékelő Érző Észlelő személyiségtípus

Akik az ESFP személyiségtípushoz tartoznak általában aktív, társaságkedvelő, gondtalan, könnyelmű, beszédes, vidám, barátságos emberek, akik bíznak másokban. Értékelik és élvezik a kézzelfogható valóságot maguk körül. Szeretnek mozgásban lenni, emberekkel érintkezni, és rengeteget szórakozni, legyen szó zenéről, művészetről, vásárlásról, bulizásról vagy sportról, hogy néhányat említsünk érdeklődési köreik közül. Az ESFP-k hűségesek, szeretetteljesek és lendületesek. Ráhangolódnak mások érzelmi hullámhosszára, emiatt gyakran válnak nagyon népszerűvé bárhova is mennek. Született szórakoztatók, imádják, ha van közönségük, és reflektorfényben lehetnek. Azonban gyakran drámáznak, szeszélyessé és felszínessé válhatnak, főleg akkor amikor nem kapják meg azt a figyelmet másoktól, amire vágynak.      

De ESFP-nek lenni nem mindig könnyű. Elmondom miért…

Az ESFP személyiségtípus titkos nehézségei

Aggódsz amiatt, hogy mások talán sekélynek ítélnek téged?

Az ESFP-k a buli mozgatói, fantasztikusan játékosak, mindig szórakoztató körülöttük lenni.  

Azonban ez a kép róluk sok emberben azt az érzetet kelti, hogy nincs egy mélyebb, érzelmesebb oldaluk, így gyakran nem veszik őket elég komolyan.

Az ESFP-nek rengeteg más kihívással is szembe kell néznie 

 • Az ESFP-k szeretik tapintásukat használni, szívesen érintenek meg másokat. Ez általában nem probléma, de vannak, akiknek ez a fajta figyelem túl intenzív, és kényelmetlen. 
 • AZ ESFP-k ambiciózus és sikerorientált emberek. A legtöbben a céljaikat kemény és eltökélt munkával szeretnék elérni. Vannak azonban köztük olyanok, akik kevésbé etikus megoldásokat választanak. Igyekeznek rövidítő mellékutakon, vagy másokat kihasználó eszközökkel törni a siker felé.
 • Az előző ellentéteként, emberek meggyanúsíthatják az ESFP-t, hogy hátsó szándékai vannak. Többet látnak bele viselkedésébe, miközben ő csak a pillanatban él, élvezettel merül el abba, amit éppen csinál. 
 • Az unalom az ESFP Achilles sarka. Intenzív szükségletük izgalmak és kalandok keresése, és megélése. Ez megbízhatatlanná teheti őket a mindennapi rutin feladatok elvégzésében. Az emberi kapcsolataik is megsínylik, amikor úgy érzik több izgalmat találhatnak máshol. 
 • Az impulzivitás és a pillanatban élés miatt előfordul, hogy hosszabb távon az ESFP kevésbé tervez jól. Annyira rá tudnak fókuszálni a jelen pillanatra, hogy elfeledkeznek arról, hogy a jövőre is gondoljanak, vagy akár személyiségfejlődésükre koncentráljanak. 
 • Az ESFP-k nem szívesen terveznek, és előfordul, hogy siralmasan gyengék pénzügyeik és megtakarításaik rendben tartásában. Nagyobb eséllyel kérnek kölcsön, hogy fenntartsák adrenalinnal túlfűtött életstílusukat, minthogy félre tegyenek nagyobb pénzügyi elköteleződést igénylő dolgokra.  
 • Az ESFP-k gyorsan reagálnak pillanatnyi helyzetekre, gyors és talpraesett gondolkodók. Ennek ellenére gyors döntéseik inkább a pillanatnyi helyzet megoldását szolgálják, nélkülözik a hosszú távú stratégiát. 

Sok ESFP felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, autentikus és jelentéssel teli életet él. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ESFP személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az ESFP személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ESFP típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ESFP elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ESFP, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

Az Autó modell

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ESFP tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se)

(Becenevén: “Érzékszervi élmény”)

Az érzékszervi élmény az öt érzékszerven keresztül kapcsolódik a jelen pillanathoz és interakcióba lép vele. Nagy mennyiségű érzékszerveken át befogadható pillanatnyi és részletes ingert tud gyorsan feldolgozni. Itt kapcsolódunk az élményekhez, amik adrenalinnal árasztanak el. Nagyon jó a testmozgás azonnali koordinálásában, például csapatsportokban. 

Mindenki tud a pillanathoz kapcsolódni. De a Hős helyén a képesség szuper erős, az érzékszervek felfokozottak. Pillanatnyi helyzetekre reagál nagy pontossággal, vészhelyzeteket hárít el, testbeszédet olvas. Játékban van a környezettel, ura a pillanatnak.    

A Szülő funkciód az Introvertált Érzés (Fi) 

(Becenevén: “Önazonosság”)

Egy érzelmi döntéshozó működés, arra figyel, hogy az életed eseményei hogyan érintenek téged szubjektív érzelmi szinten. Felteszed a kérdést: Mi az, amit a legmélyebb alapelvek alapján helyesnek érzek? 

Itt fejlesztheti magát egy ESFP. Megértheti ki ő, megtalálhatja azokat a mély meggyőződéseket, amik utána cselekedeteit vezethetik. Mélyebb és hitelesebb emberré válhat. 

A Gyermek funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te)

(Becenevén “Hatékonyság”)

Ez a működés arra való, hogy az alapján dönts, hogy mi az ami eredményt hoz, mi az ami működik. A fókusza feladatok elvégzése, célok elérése emberi érzések figyelembevétele nélkül. 

A Hatékonyság segít az ESFP-nek nagyon gyorsan döntést hozni a megszerzett információk alapján. De mivel egy 10 éves Gyermek szintjén van, nem valami kifinomult. 

A Törekvő funkciód az Introvertált Intuíció (Ni)

(Becenevén “Perspektíva”)

Mutass mélyebb összefüggéseket!

A Perspektíva az a működés, ami figyeli a saját elméjét mintázatokat formálni, ebből következtet mások agyműködésére. kívülről, vagy mások szemszögéből figyel meg helyzeteket, sok nézőpontból rakja össze az összképet. A Törekvő szintjén ezt a működést nagyon elhanyagolod, nem adsz neki elég figyelmet. Emiatt stresszhelyzetekben jön elő.

Előzd meg a bajt, próbálj meg néha a fejedbe kerülni, például meditálj. ESFP testépítők számoltak be arról, hogy edzés közben kerülnek meditációs állapotba. 

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

 1. Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!
 2. Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!
 3. Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Introvertált Érzést (Fi) fejleszted.

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Extrovertált Gondolkodás (Te) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet.

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Introvertált Intuíció (Ni) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat.

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim!

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

 • Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.
 • Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotálja szerelmi kapcsolataid, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.
 • Tanuld meg, hogyan lendíthetőek mozgásba brilliáns ötleteid, és figyeld meg, ahogyan a világ végre értékeli a komplex stratégiai gondolkodásod.
 • Fejleszd a szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el.
 • Válj a vezetővé, akit mások követni akarnak. Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket.
 • Hogyan kerüld azt, ami leszívja energiáid. Tanulj meg stresszt kezelni.
 • Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 
 • Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.
 • Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz.
 • Tedd meg a legfontosabb lépést amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikereket érj el.
 • Jelentkezz tanácsadásra most!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük