Az érzéseimre vagy a logikámra halgassak?

Az érzéseimre vagy a logikámra halgassak?

A kettős döntéshozatalon gondolkodom a héten. Észre vettem, hogy minden héten van egy fő témám, amin magam, klienseim, vagy ismerőseim miatt gondolkodom.

Mit jelent a kettős döntéshozatal?

A kettős döntéshozatal az a jelenség, amikor a Szülő és a Gyermek helyén döntéshozó funkció helyezkedik el, és ezek emiatt nagyobb egyensúlyban vannak. IxxJ és ExxP típusoknál fordul elő. A kettős döntéshozatal az, ami a skála közepe felé tolja a személyiséget abban a kérdésben, hogy valaki önmagát helyezi a csoport fölé, vagy a csoportot helyezi önmaga fölé.

Kettős döntéshozatal használók viszonylag könnyen tudnak döntéshozatalkor önmaguk igényeire és a csoport igényeire is egyaránt figyelni. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy képesek ugrálni érzés és gondolkodás közt. Több szempontot tudnak mérlegre tenni ez által. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a döntéseiket könnyebben vagy gyorsabban hozzák.

Nagyon nehéz nekem a teljesség igénye nélkül írni, ez része a Gyűjtögető személyiségemnek, így kihagyva a másik három típust a sajátomról, az Fe – Ti (Extrovertált Érzés – Introvertált Gondolkodás) kettős döntéshozataláról beszélnék. INFJ vagyok. 

Hogy néz ki nálam? Érzés harca a gondolkodással

Ahogy én működöm az valami olyasmi, hogy amikor emberek között vagyok, akkor az igényeiket folyamatosan érzékelem, és ez olyan mint egy kényszer, amit teljesítenem kell. Mindegy, hogy az igények jogosak, arányosak vagy lehetőségemben áll e teljesíteni. Ha nem teljesítem őket, így vagy úgy lelkifurdalást, vagy más kellemetlen érzéseket fogok érezni. Mindeközben dolgozik a gondolkodásom is, ami pedig látványosan egy önző dög. Ez jelez, ha az igények, amik engem bombáznak átlépnek bizonyos határokat. Logikusan jelzi mi az igazságos, az arányos. Sőt gyakran picit hisztis gyerek lesz, és a lelkifurdalás által született nyomást azzal egyenértékű hisztivel egyenlíti ki, ha valaki nagyon átlépte határaimat. Rendben ez picit egészségtelen, ha hagyom, hogy ez legyen.

Szeretném, tehát, ha ők ketten összefognának. Egy taktikám az, hogy előre átgondolom azt, hogy mi a logikus döntés, mi az amit én is akarok, és jó esetben belenézek a saját érzéseimbe is. (De ezzel már nagyon előre szaladtam.) Rálátok így arra mi az arányos, igazságos, mértékletes. Mi az, amit a józan ész és száraz logika diktál. Mi az amit a másik elvárhat, és hol vannak ebben a határaim. A határaimat legerősebben introvertáltságom határozza meg. Egy idő után egyedüllétre van szükségem. Valamint utálom, ha úgy érzem kihasználnak. Ebben az esetben gyakran egy számító hideg dögnek érzem magam. Hiszen az érzések szerint nekem mégiscsak önfeláldozónak, odaadónak, szeretőnek és ilyesminek kellene lennem. Legalábbis az Extrovertált Érzés szerint, hiszen, ha nem ezt mutatom kifelé, a másik talán azt hiszi majd nem kedvelem őt? Ezt pedig nagyon nem szeretném. Na már megint összeveszett a két funkció.

De hasson az Fe (Extrovertált Érzés) a szigorú gondolkodásra is! Rendben, hogy ki tudom kalkulálni azt, hogy nekem mi a legjobb, ahol mások a legkevesebbet kapják és én a legtöbbet. De az érzés ekkor segít vissza billenteni a mérleget oda, hogy megmaradhassak adakozónak, hogy az emberi kapcsolataim épek maradjanak, és közben a saját igényeim is teljesülhessenek. Hiszen így már a saját igényem lesz a nagylelkűség, a figyelem, a szeretet adása és kimutatása. A saját matematikai képletem eredménye. 

Ettől függetlenül nem kétlem, hogy az IxxJ típusok folyamatosan megélik majd azt, hogy túl keveset adnak, hiszen az igényeik miatt sok magányra van szükségük. Mégis hiszem, hogy az egyensúlyozásban lehet előre lépni, és nem a túl nagy magány és a túl nagy túlterhelés közt kell választanunk.  

Itt van a videó, ami a típusmeghatározás első lépése. Az információ szerzés szélsőségeiről szól.

Itt van a videó ami pedig a döntéáshozatal szélsőségeiről szól.    

Jelentkezz tanácsadásunkra

 • Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.
 • Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotálja szerelmi kapcsolataid, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.
 • Tanuld meg, hogyan lendíthetőek mozgásba brilliáns ötleteid, és figyeld meg, ahogyan a világ végre értékeli a komplex stratégiai gondolkodásod.
 • Fejleszd a szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el.
 • Válj a vezetővé, akit mások követni akarnak. Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket.
 • Hogyan kerüld azt, ami leszívja energiáid. Tanulj meg stresszt kezelni.
 • Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 
 • Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.
 • Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz.
 • Tedd meg a legfontosabb lépést amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikereket érj el.
 • Jelentkezz tanácsadásra most!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük