ISTJ, a Logisztikus

ISTJ, a Logisztikus

ISTJ vagy! Hogyan tudod ezt hasznosítani szerelemben, karrierben és az életben?

Az összes típus közül az ISTJ-ben a legerősebb a késztetés arra, hogy elfoglalja a társadalomban kijelölt szerepét.

A végletekig felelősségteljes, kötelesség vezérelt emberek. Ha a legjobb formájukat hozzák, kitartásban senki nem vetekedhet velük.

Eltökéltek abban, hogy betartsák az ígéreteiket, és addig dolgoznak, míg idővel el nem hárul minden előttük álló akadály.

Az ilyen típusú emberek józannak, igazságosnak és bölcsnek tartják magukat. Legjobban a közvetlen tapasztalatból tanulnak, és nagy erősségük, hogy örökre emlékeznek a leszűrt tanulságokra.

Általában elvárják, hogy mindenki kövesse a közösség szabályait, és ha nem is túl szívesen, de segítenek a szabályok betartatásában is.

Az ISTJ-k előre eltervezik, hogy milyen sorrendben végezzék el feladataikat.

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ISTJ az Introvertált Érzékelő Gondolkodó Megítélő személyiségtípus

Akik az ISTJ személyiségtípushoz tartoznak általában stabil, elővigyázatos, tradíció követő, részletorientált, praktikus, és rendszerető emberek. Lelkiismeretesek, bízni lehet abban, hogy alapos munkát végeznek, hiszen kötelességeiket nagyon komolyan veszik. Szeretik, ha a dolgok logikus rendben vannak strukturálva körülöttük. Az ISTJ-k a társadalom alappillérei, kimagaslanak akkor, amikor a legapróbb részletekig ismerni kell valamit. Jobban viselik a monoton munkát, és a rutint mint más típusok. Precíz, aprólékos emberek akik két lábbal járnak a földön. Tisztelik a tradíciókat, a társadalom régóta fennálló értékeit, a történelem értékes leckéit, emberek és dolgok hierarchikus rendszerét. Őszinték és keményen dolgoznak, mégis mások néha kicsit régimódinak, unalmasnak, egyszerűnek vagy túl takarékoskodónak találhatják őket. 

Az ISTJ Személyiség típus rejtett küzdelmei

A konzervatív élet szemléleted gátolja a körülötted lévő emberek közeledését?

Az ISTJ-k többnyire elég introvertáltak és konzervatívak, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne egy játékos és vidám oldaluk. Előfordul, hogy annyira nehéz közel kerülni egy ISTJ-hez, hogy személyiségének erre az oldalára alig derül fény.

Az ISTJ-nek számos más kihívással is szembe kell néznie:

  • Az ISTJ emberek igen büszkék arra, amit csinálnak, de ugyanakkor érzékenyek is, nem jól viselik a kritikát. Nem ritka, hogy ahelyett, hogy építőnek élnék meg a kritikát és tanulnának belőle, védekező pozíciót vesznek fel és bezárkóznak. 
  • Az ISTJ-k rendkívül gondosan megválogatják, hogy kiket engednek be a belső köreikbe. Miközben megnyugtató számukra, hogy olyan emberekkel veszik körül magukat, akikben megbízhatnak, számos új tapasztalattól foszthatják meg magukat, ha nem bővítik egy kissé ezt a bizalmi kört. 
  • Az ISTJ-k természettől fogva hatékony emberek, és élvezik, ha rendszereket vezethetnek be és tarthatnak fenn. Azonban néha elvakítja őket az, ami jól működött a múltban, és vonakodva nyúlnak az új ötletekhez, amik még hatékonyabb működést eredményeznének. Elég elfogultan bánnak az alternatív javaslatokkal, mondván, ha valami nem rossz, azt nem kell megjavítani. 
  • Mivel aprólékos tervezők, az ISTJ-k nem túl jók váratlan döntések meghozatalában, vagy rögtönzésben. Időre van szükségük, hogy áttekintsék az összes lehetőséget, hogy gondosan mérlegeljék, szerintük mi fog működni és mi nem. Emiatt néha kevésbé dinamikusnak tűnnek, mint amilyenek valójában. 
  • Az ISTJ-k vonakodva ruházzák át a felelősséget, mert úgy érzik, ők tudják legjobban működtetni az általuk ismert rendszereket, vagy projekteket. Ez odáig is elmehet, hogy nem engedik, hogy más is fejlődjön és felnőjön a szerepébe, miközben magukra meg túl sok terhet vesznek.

Sok ISTJ felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, autentikus és jelentéssel teli életet él. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ISTJ személyiségtípussal rendelkező emberekkel. 

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az ISTJ személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ISTJ típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ISTJ elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ISTJ, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ISTJ tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Introvertált Érzékelés (Si)

(Becenevén “Memória”)

Az Introvertált Érzékelés az 5 érzékszerven keresztül fogadja be a külvilágot, majd idővel feldolgozza a befogadott információkat. A múlt tapasztalatait és eseményeit nézi át újra, rendszerez, levonja következtetéseit, hogy mi mit jelentett. Összehasonlít, vagy ellentétbe állít belső és külső élményeket, mérőszámokat alkot.

Segít megérteni, a múlt hogyan befolyásol minket a jelenben. 

A Szülő funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te)

(Becenevén “Hatékonyság”)

A Hatékonyság arra való, hogy az alapján dönts, hogy mi az ami eredményt hoz, mi az ami működik. A fókusza feladatok elvégzése és célok elérése. Gyakorlatias, mérőszámokat használ, mérföldköveket jelöl ki, hatékonytalan működéseket javít ki. 

Az Extrovertált Gondolkodás segít az ISTJ-nek abban, hogy feladatait sorrendbe állítva végezhesse el. Megmutatja nekik azokat a lépéseket, amik irányba állítják őket a külvilágban. 

A Gyermek funkciód az Introvertált Érzés (Fi)

(Becenevén: Önazonosság)

Jól használva az Önazonosság arra figyel mi az, amit helyesnek érzünk. Általa kerülünk kapcsolatba azzal, ahogy a dolgok szubjektív érzelmi szinten érintenek minket. Itt születnek a meggyőződéseink. 

ISTJ-knél ez megjelenhet úgy, hogy csak olyan emberekkel akarnak foglalkozni, akik osztják a meggyőződéseiket, véleményüket. Ezáltal kiközösíthetik azokat, akiket kívülállónak ítélnek.

A Törekvő funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne)

(Becenevén: Felfedezés)

A Felfedezés használatához szükség van egy nyitottságra az új felé. Egészségesen használva mindig enged teret az új gondolatoknak, lehetőségeknek. 

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

1.- Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!

2.- Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!

3.- Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Extrovertált Gondolkodást (Te) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Introvertált Érzés (Fi) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat.

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim!

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma az úton, teljesítsd be Önmagad!

Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.

Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotál téged szerelmi kapcsolataidban, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.

Tanuld meg, hogyan lendítheted mozgásba brilliáns ötleteid, és figyelheted meg, ahogyan a világ végre értékeli a komplex stratégiai gondolkodásod.

Hatékonyan fejleszd a szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogyan nap mint nap célokat érsz el. 

Válj a vezetővé, akit mások követni akarnak. Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket.

Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!

Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 

Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.

Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működik az elméd.

Tedd meg a legfontosabb lépést amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikereket érj el.

Jelentkezz tanácsadásra!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük