ESTJ, az Ügyvezető

ESTJ, az Ügyvezető

ESTJ vagy! Hogyan tudod ezt hasznosítani a szerelemben, a karrieredben és az életedben?

Az összes típus között az ESTJ a leggyakorlatiasabb és a legcélratörőbb.

Ugyan más típus is lehet nagyon eredményes, az ESTJ cselekedetei kiemelkedően hatékonyak. Ha a legjobb formájukat hozzák, mind az emberek, mind pedig az erőforrások menedzselésében kíválóak.

Rekordidő alatt kipipálják a tennivaló listák pontjait. Sajátos stílusjegyük, hogy bulldózerrel esnek neki a dolgoknak.

Az ilyen típusú emberek gyakorlatiasnak és igazságosnak tartják magukat, és a világért sem engedik meg maguknak, hogy a személyes érzelmeik útjába álljanak annak, amit helyesnek gondolnak.

Elvárják másoktól is, hogy igazodjanak azokhoz a szabályokhoz, amiket saját maguk elé állítottak, és akár „rendőrként” is fellépnek, hogy érvényt szerezzenek az igazuknak…

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ESTJ az Extrovertált Érzékelő Gondolkodó Megítélő személyiségtípus

Akik az ESTJ személyiségtípushoz tartoznak általában gyakorlatias, realista, jól szervezett, dolgos, szokástisztelő, felelősségteljes, társaságkedvelő, magabiztos emberek. Nagyon racionálisak, tisztán logikus elveket követnek. A legtöbb szituációt objektív és pártatlan hozzáállással közelítik meg. Realisták és motiváltak, az energiájukat általában gyakorlati megoldások, és mérhető, megfogható eredmények elérésére fordítják. A stabil és törekvő személyiségük az őket körülvevő szociális háló, és annak szabályai iránt érzett mélyen gyökerező kötelességtudatból és hűségből fakad. Azzal együtt, hogy lelkiismeretesek, hűségesek és tisztelettudóak, akik a közösségüket tartják szem előtt, erős és döntésképes emberek. Magabiztosan vezetnek másokat, és szerveznek meg feladatokat. Emiatt mások gyakran elég rugalmatlannak, tapintatlannak, vagy dominálónak találhatják őket.               

Az ESTJ Személyiség típus rejtett küzdelmei

Néha nem vagy együtt érző mások igényei iránt?

Az ESTJ-k hihetetlenül célra tartók, amikor a céljaik elérése a tét. Kevés bennük az együttérzés az olyan emberek iránt, akikről úgy vélik, lassítják az előre haladásukat, vagy pazarolják az idejüket. Emiatt mások azt gondolhatják róluk, hogy keményszívűek és türelmetlenek.

Az ESTJ-k számos más kihívással is szembekerülnek:

Az ESTJ-k szorgalmasak és cél orientáltak, és emiatt a körülöttük lévőktől is ugyanolyan elkötelezettséget és lelkesültséget várnának el és követelnének meg. Olyanok tudnak lenni, mint a hajcsárok, addig nem nyugszanak, amíg a maximumot ki nem hozzák az embereikből.

Az ESTJ-k fantasztikusan jók abban, ahogy menedzselik mind az üzleti, mind pedig a családi ügyeket, és képesek arra, hogy jól működő rendszereket állítsanak fel. Azonban nem mindig állnak készen arra, hogy meghallgassák azokat, akik alternatív megoldási javaslatokkal állnak elő.

Az idő nagy részében az ESTJ-k pénzügyi döntéseket hoznak. A problémák akkor tudnak megjelenni, ha elhamarkodott, nem alaposan végiggondolt döntést hoznak, különösképpen ha más embereket érintő kérdésekről van szó.

Az idő nagy részében az ESTJ-k pénzügyi döntéseket hoznak. A problémák akkor tudnak megjelenni, ha elhamarkodott, nem alaposan végiggondolt döntést hoznak, különösképpen ha más embereket érintő kérdésekről van szó.

Azok, akibe kevesebb hajtóerő és a céltudatosság szorult, megterhelőnek érezhetik az ESTJ-k viselkedésmódját, akár attrocitásként is megélhetnek egy-egy esetet.

Az ESTJ-k hajlamosak rá, hogy tekintet nélkül hagyják mások gondjait. Ez az empátia hiány megközelíthetetlenné teheti őket, és megnehezítheti számukra a mélyebb érzelmi kötődést.

Amennyiben viszont nem sikerül igazán megérteniük mások igényeit, akkor az ESTJ-k nem fogják tudni kihozni a legtöbbet a csapatukból, és nem tudnak segíteni abban, hogy megvalósítsák mindazt, ami bennük van. Ha ez túl gyakori, akkor nehéz lesz megtartaniuk a jó csapattagokat, és hű szövetségeseket.

Több ESTJ-vel dolgoztunk már együtt, akik időben felismerték az ilyen és ehhez hasonló problémákat és sikeresen hatástalanították a rejtett akadályokat.

Neked is szeretnénk ebben segíteni.

Hogyan nyerhetnek az ESTJ-k nagyot (vagy veszíthetnek nagyot) az üzleti, magán és a nagybetűs ÉLET-ben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé, az ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ESTJ típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ESTJ elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ESTJ, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ESTJ tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Extrovertált Gondolkodás (Te)

(Becenevén “Hatékonyság”)

Hatékonysággal a Hős helyén nagyon jók projekt menedzsmentben, feladatok és emberek szervezésében, összetett folyamatok levezénylésében. Ösztönösen jó ügyvezetők, vagy jól szervezik a családi mindennapokat. Mindegy mi a feladat köröd, szíved mélyén vezető vagy.  

A Szülő funkciód az Introvertált Érzékelés (Si)

(Becenevén “Memória”)

Az Introvertált érzékelés az 5 érzékszerven keresztül fogadja be a külvilágot. Segít megérteni, a múlt hogyan befolyásol minket a jelenben.  

A Gyermek funkciód az Extrovertált Intuíció (Ne)

(Becenevén: Felfedezés)

A Felfedezés segít az ESTJ-knek kockázatot vállalni. Csak a Memóriával együtt használható biztonságosan. 

A Törekvő funkciód az Introvertált Érzés (Fi)

(Becenevén: “Önazonosság”)

Az Introvertált Érzés a legjobb módon egy belső törekvésként jelenhet meg a tisztesség és feddhetetlenség felé. Egy mély hajtóerő afelé, hogy a lelkiismeretednek megfelelően cselekedj, és ne használj ki embereket és helyzeteket.   

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

1.- Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!

2.- Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!

3.- Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Introvertált Érzékelést (Si) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Extrovertált Intuíció (Ne) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet. 

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Introvertált Érzés (Fi) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim.

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.

Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotál téged szerelmi kapcsolataidban, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.

Fejleszd a Szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el.

Válj a olyan vezetővé, akit mások követni akarnak! Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket!

Hogyan kerüld el, hogy leszívják energiáid? Tanulj meg stresszt kezelni!

Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 

Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.

Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működik az agyad.

Tedd meg a legfontosabb lépést, amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikert érj el!  

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük