ISTP, a Kézműves

ISTP, a Kézműves

ISTP vagy! Nézzük meg, hogyan használhatod ezt szerelemben karrierben és a mindennapokban!

Az összes típus közül az ISTP a legjobb gyors és logikus tettek végrehajtásában. 

Kifejezetten tehetséges mechanikai mérnökök, vagy gépszerelők. A világot úgy értik meg, hogy fizikailag kapcsolatba lépnek vele. Emiatt minél többet bütykölnek és babrálnak környezetükkel, annál mélyebb ismeretekre tesznek szert. Így tanulnak és válnak igazán profi szakemberekké.

Az ISTP-k logikus gondolkodók

Kinetikus tanulók, mozgás és gyakorlás útján tanulnak, a legtehetségesebb atléták, zenészek és szerelők válhatnak belőlük. Sok Olimpiai sportoló kerül ki ebből a típusból.   

Függetlenek, saját maguk urai és kicsit önfejűek. Ritka, hogy egy ISTP megengedi, hogy mások mondják meg mit tegyen és sosem hagyja, hogy parancsolgassanak neki. 

A szociálisabb introvertáltak közé tartoznak, olyan emberi kapcsolatokat keresnek amik segítenek számukra józanul a földön maradni, megérteni helyüket a világban.  

Ha még nem töltötted ki a személyiségtesztet, itt megteheted!

ISTP az Introvertált Érzékelő Gondolkodó Észlelő személyiségtípus

Akik az ISTP személyiségtípushoz tartoznak, általában független, individualista, gyakorlatias, ügyes kezű, vakmerő és realista emberek. Alkalmazkodóak és lezserek, a saját tapasztalataikban bíznak. Elméjük nagy összhangban van testükkel, így jók különböző szerszámokkal, eszközökkel és gépekkel való munkában. A szabadság és a függetlenség nagyon fontos a számukra, emiatt önállóan szeretnek dolgozni és nagyon kevés saját igényük van. Az ISTP-k racionális és egyenes emberek. Maguknak valók, gyűlölik a szociális nyomás bármilyen formáját, ami gyakran okoz konfliktust az emberi kapcsolataikban. Mások tapintatlannak, önzőnek vagy megbízhatatlannak tarthatják őket.

De ISTP-nek lenni nem mindig könnyű. Elmondom miért…

Az ISTP személyiségtípus titkos nehézségei

Néha annyira túlgondolsz helyzeteket és szociális szituációkat, hogy egészen paranoiássá válsz?

Az ISTP-k csodálatosan logikus gondolkodók, ösztönösen éreznek rá mechanikai szerkezetek és gépek működésére. Különleges rendezettség van a fejükben, így abban is, ahogyan a világot látják. A legtöbb ember azonban nem gondolkodik ennyire tisztán és az ISTP gyakran értetlenül áll ez előtt a tény előtt. Előfordul, hogy mélyebb logikus értelmet keres mások nem logika által vezérelt viselkedése és gondolatai mögött. Komolyabb tervet vagy hátsó szándékot feltételez ott, ahol valójában nem volt ilyen mélységű gondolat.

Az ISTP-nek rengeteg más kihívással is szembe kell néznie 

 • ​Mivel az ISTP-k nagyon kompetens, tárgyilagos és lényegre térő emberek benyomását keltik, emberek azt feltételezhetik, hogy érzelmileg távolságtartóak. Ez gátolhatja az ISTP-ket abban, hogy mély és jelentőségteljes emberi kapcsolatokat alakítsanak ki.​
 • Az ISTP-k azok, akiket magad mellett szeretnél tudni nehéz szituációkban és vészhelyzetekben, hiszen egyik nagy erősségük az, hogy gyorsan találnak jó megoldásokat ezekben a helyzetekben. Azonban azokban a hétköznapi feladatokban gyakran bizonyulnak megbízhatatlannak, amik nem igényelnek gyors problémamegoldást és gondolkodást.
 • Az ISTP-k kompetitív oldala sok helyzetben tesz nekik jó szolgálatot. Azonban tudatában kell lenniük annak, ha mások feladatait oldják meg versengésből, akkor sok embert ezzel felbosszantani. Nem jó ötlet az élet minden területébe versengést vinni.
 • ​Az ISTP-k hajlamosak nyers hirtelenséggel őszintén kimondani dolgokat amiket gondolnak. Gyakran fejletlen az a tudásuk, ami a kimondatlan szociális szabályokra vonatkozik, így akaratukon kívül is udvariatlanok és megsértenek, vagy felbosszantanak másokat. 
 • ​Miután képtelenek csevegni, vagy jópofa könnyed beszélgetésekbe keveredni, mások azt feltételezhetik, hogy nem akarnak barátságokat kialakítani.
 • Néhány ISTP nagyképűvé válhat és felsőbbrendűnek érezheti magát másokkal szemben. Gyakran kicsinylik le mások képességeit a sajátjukhoz viszonyítva és érezhetik, hogy mások intellektuálisan alacsonyabbrendűek náluk.

Sok ISTP felülkerekedett ezeken a nehézségeken, és boldog, autentikus és jelentéssel teli életet él. 

Tanácsadásaimon ilyen jellegű nehézségek megoldásával foglalkozom az ISTP személyiségtípussal rendelkező emberekkel.

Szeretnék neked is segíteni, hogy elindulhass az önmegismerés útján, és megtaláld azokat az eszközöket, amik elindítják a fejlődésed.

Mitől függ, hogy kibontakoznak, vagy elbuknak az ISTP személyiségtípussal rendelkezők szerelemben, karrierben és az életben?

Az első lépés a személyiséged teljes kihasználása által elérhető óriási növekedés és siker felé az, ha megérted hogyan működsz.

Kezdjük a 4 betűvel. Mit is jelentenek ezek?

Lehet, korábban már találkoztál ezzel a négy betűvel, hiszen rengeteg személyiségteszt, cikk és weboldal foglalkozik azzal a viselkedési formával, amit az ISTP típus a világ felé mutat.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy személyiségtípus komplex feltárásához le kell merülni a felszín alá.

Készen állsz, hogy mélyebbre ássunk, és megnézzük, hogyan épül fel az elméd?

Nézzük meg, azokat a mentális összeköttetéseket, amik az ISTP elmédben működnek.

A négy betűs kód, az ISTP, egy kulcsot ad a kognitív funkciókhoz, a működésekhez, amiket az elméd információszerzés és döntéshozatal során használ.

Legegyszerűbben az “Autó Modellel” tudom ezt elmagyarázni.

Tegyünk úgy, mintha az elméd egy négyszemélyes jármű lenne. 

A négy utas a négy különböző mentális működés, amik a leginkább jellemeznek téged. 

Így helyezkednek el az autóban:

Az Autó modell

A vezető helyén a Hős ül, ő az autó sofőrje. Ez a személyiséged legfejlettebb része. A legtöbb időded itt töltöd, mivel itt érzed magad a legtermészetesebben. 

Az anyósülésen ül a Szülő. A személyiséged második legerősebb funkciója, a Hőst támogatja. A fejlesztése nagyon fontos a fejlődéshez.

A Szülő mögött ül a Gyermek. Ez a funkció egy 10 éves szintjén van. Fontos szerepet játszik az életedben, de ha nem dolgozol rajta, ide menekülsz önvédelemből. 

Végül a Hős mögött ül a Törekvő. Egy 3 éves szintjén van, ő a legfejletlenebb oldalad. Hatása rád tudatalatti és gyakran negatív, mégis innen fakadnak legnagyobb céljaid és törekvéseid az életben.

Nézzünk bele az ISTP tudatába: A négy kognitív funkciód

A Hős funkciód az Introvertált Gondolkodás (Ti)

(Becenevén: “Logika”)

Minek van logikus értelme?

Ezzel a működéssel hozod meg a legjobb döntéseidet. A képesség arra való, hogy logikusan végig gondolj egy témát, vagy koncepciót a saját megértésed alapján. 

Megérti a logikai kapcsolatokat és érveket. Mélyen analitikus. Nem foglalkozik előítéletekkel, és mások gondolkodásával. A saját igazságát keresi. Igazi problémamegoldó, és a pontosságra, precizitásra koncentrál, nem feltétlen arra, hogy gyors megoldás szülessen. Nulláról építi fel a saját logikus tudását, nem elégszik meg azzal, hogy egy kívülálló mondja meg mi az igaz. Az igazságot mindenek felett értékeli, akkor is ha az fájdalmas. 

A Szülő funkciód az Extrovertált Érzékelés (Se)

(Becenevén: “Érzékszervi Élmény”)

Az Érzékszervi Élmény valós idejű pillanatnyi információt szolgáltat. Az az inger, ami folyamatosan ér az érzékszerveiden keresztül. Kinesztetikus, testen belüli érzékelés. Jelenben levés érzése, odaköt a pillanathoz. 

Amikor az ISTP-t igazán érdekli valami, akkor gyakran az a célja ezzel, hogy teljesítményt javítson. Például nem csak autót szerel, hanem fel is turbózza a motort.

A Gyermek funkciód az Introvertált Intuició (Ni)

(Becenevén “Perspektíva”)

A Gyermek helyén a perspektíva használata tudatos ugyan, de fejletlen. Azok az ISTP-k, akik túlzottan támaszkodnak intuíciójukra picit paranoiássá válhatnak. Félhetnek a jövőtől, aggódhatnak más emberek szándékai miatt. Félhetnek attól, hogy senki sem kedveli őket, és folyamatos készenléti állapotba lehetnek, arra az esetre ha valaki támadást indít ellenük.     

Használd játékban és intimitás során. Ez az az előrelátási képességed, ami megmenti az életed veszélyes sportok közben, és támogatja azt az éberséged, ami átvezet azokon a sűrű és nehéz helyzeteken, ahol mások elbuknának.

A Törekvő funkciód az Extrovertált Érzés (Fe)

(Becenevén “Harmónia”)

A Harmóniának érzelmi kapcsolódásra van szüksége, és arra, hogy hozzájáruljon mások életéhez. Megjelenhet egy félelemként, hogy senki sem tisztel, vagy vesz téged komolyan. 

A harmónia az ISTP vakfoltja, ami felesleges drámának tűnhet a számára. Vakok a szociális normákra és kimondatlan szabályokra. Kínos helyzeteket teremtenek, esetleg tapintatlanok, és nem is értik mi lehet a baj.  

Egészséges alternatívaként kapcsolódj valakivel érzelmileg, aki közel áll hozzád.

Hogyan vedd át az irányítást a személyiséged felett?

 1. Értsd meg személyiségtípusod! Merülj el a kognitív funkciókban, hogy megértsd mi mozgatja az elméd!
 2. Válj a legjobb önmagaddá! Szerezz lépésről lépésre alkalmazható tudást magadról, hogy személyiségfejődésed során az optimálisan kijelölt úton haladhass!
 3. Vidd bele magad a kapcsolataidba és a munkádba! Csiszolt személyiségeddel igaz partnerként jelenj meg emberi kapcsolataidban! Karrierben válj önállóvá és céltudatossá!

Három dolog amit ma megtehetsz, hogy óriási fejlődést érj el.

Először, a mai naptól fogva szánj időt és figyelmet arra, hogy a Szülő funkciód, az Extrovertált Érzékelést (Se) fejleszted. 

Ez az elsődleges dolog, amit megtehetsz a fejlődésed érdekében. 

Egy erős Szülő nélkül megragadsz ugyanazon a helyen, ugyanazokkal a problémákkal.  

Másodszor, Tanuld meg észrevenni, a Gyermek Introveltált Intuíció (Ni) funkciód. Lásd hogyan téríti el a személyiséged az útról, ami a célodhoz vezet.

A siker titka, hogy megoldásokat kell kidolgozni ennek a problémának a kezelésére, amik segítségével mindig hamar visszatalálsz a helyes útra. 

Harmadszor, a Törekvő funkciód az Extrovertált Érzés (Fe) nagyon igényli a figyelmed. Tanuld meg megadni neki, amire szüksége van, hogy biztonságban és egészségben maradj, és megelőzd a katasztrofális összeomlásokat. 

Ha figyelmen kívül hagyod a Törekvőt, egészségtelen módokat talál majd, hogy felhívja magára a figyelmed.

Vannak jó és rossz híreim!

A jó hír az, hogy pár ember magától is megtanulja mind a 3 dolgot egy élet alatt. 

A rossz hír az, hogy a megoldás megtalálása még nekik is sok évnyi fájdalomba, és elvesztegetett lehetőségbe kerül.

Szerencsére, mi a Szellem szikráknál ismerünk rövidebb utakat. Tudással, irányított Önmegismeréssel, és bevált technikákkal segítjük fejlődésed. Veled is szeretnénk együtt dolgozni.    

Képzeld el mi lenne, ha típusod legjobb változatává válhatnál! Félelmeid magad mellé állítanád, elfogadnád gyengeségeid. Erősségeid kiegyensúlyozásával, céljaid tisztázásával a lehető legjobb Önmagaddá fejlődnél.  

Jelentkezz tanácsadásunkra, indulj el már ma ezen a csodálatos úton!

 • Állítsd meg az érzelmi felfordulást magadban, ami lebénítja a hatékonyságod, és elveszi a boldogságod.
 • Ismerd meg, hogy a személyiséged hogyan szabotálja szerelmi kapcsolataid, és hogyan lehetetleníti el, hogy megfelelő párt találj magadnak.
 • Tanuld meg, hogyan lendíthetőek mozgásba brilliáns ötleteid, és figyeld meg, ahogyan a világ végre értékeli a komplex stratégiai gondolkodásod.
 • Fejleszd a szülő kognitív funkciód, figyeld magad, ahogy nap mint nap célokat érsz el.
 • Válj a vezetővé, akit mások követni akarnak. Fejleszd a benned rejlő vezetői képességeket.
 • Hogyan kerüld azt, ami leszívja energiáid. Tanulj meg stresszt kezelni.
 • Találd meg az üzlettársat, aki kiegészíti az erősségeid és gyengeségeid, és együtt törhettek karrier és pénzügyi sikerek felé. 
 • Vedd észre a vakfoltod, és akadályozd meg, hogy szabotáljon.
 • Igen – különbözöl másoktól. Végre lesz egy eszközöd, hogy elmagyarázd másoknak, hogyan működsz.
 • Tedd meg a legfontosabb lépést amit megtehetsz a személyiségtípusodnak, hogy előmozdítsd céljaid, és sikereket érj el.
 • Jelentkezz tanácsadásra most!

Itt jelentkezhetsz tanácsadásra!

Telefon

Pogány Csörsz Péter (MBTI tanácsadó)

+3620 801 4746

Email

info@szellemszikrak.hu

Tanácsadás helyszíne

1125 Budapest, Nógrádi u. 23-25.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük