Van Isten?

7 hozzászólás mutatása
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #1172
   Mimetikus Polialoid
   Felhasználó

   Osztjátok Hawking véleményét?:

  • #1174
   Peotor
   Felhasználó

   Igen. Hawking utolsó mondata is az volt hogy nincs isten ha jól tudom 😀 mondjuk a szimulált világ elmélet szempontjából lehetséges hogy nekünk van istenünk, de a mindenséget biztosan nem teremthette akkor sem senki.

  • #1177
   Mimetikus Polialoid
   Felhasználó

   Hawking tudását nem vonom kétségbe, de nem tudom, mi alapján tudja ezt biztosan kijelenteni:

   “Az ősrobbanás előtt nem volt idő, tehát istennek nem lett volna ideje alkotni”

   Viszont Einstein egyszer azt mondta: az idő arra jó, hogy ne egyszerre történjen minden.

   Ez alapján lehet, h ő nem zárta ki, hogy idő nélkül is történjenek dolgok. Ezen kívül hol van az megírva, h az Ősrobbanással kezdődött minden, ami létezik? Lehetnek fölöttes világok, amelyekből a mienk létrejöhetett. Persze ha a mi világunk teremthető másikból, akkor az a másik is ugyanígy egy a fölöttiből, ami után megint egy végtelenített magyarázatot, vagy inkább magyarázatlanságot kapunk, aminek semmi értelme, de viszont én a semmiből jött ősrobbanásnak sem látom semmivel sem több értelmét…. mégis hisszük, h volt.

  • #1179
   Peotor
   Felhasználó

   Mivel mai napig nem értjük az időt, ezért Hawking érvelését én sem tartom szilárdnak. A szimulált világ elmélete mai napig megáll a lábán, ennyivel nem tudja elsöpörni. Viszont Hawking ide-oda, én akkor sem hiszek istenben, a világ egyik legnagyobb marhaságának tartom a vallásokkal együtt. Egyetlen értelmét látom a vallásoknak, mégpedig azt, hogy a vallásos emberek megpróbálnak “jó” emberként élni, ami kevesebb agresszióhoz vezet. Ha már itt tartunk, szerintem nem létezik olyan, hogy jó vagy rossz. Minden szempontfüggő, még akár a gyilkosságok is. Társadalmi szempontból nézve egyértelműen rossz dolognak tekintjük, na de a világ szempontjából? Lehet, hogy az áldozat lett volna a 2. hitler, vagy a bolygónk kipusztítója. Úgy vélem egy eseménynek több következménye is van, amik között számunkra néhány negatív és néhány pozitív, de a világmindenség szemszögéből minden semleges, hiszen nem létezik olyan, hogy jó vagy rossz. Az ősrobbanásban mint kezdet én sem hiszek, valószínűbbnek tartom, hogy valaminek csak a része lehetett.

  • #1270
   nagyferro
   Felhasználó

   Mit értetek az “Isten” szó alatt?

  • #1272
   Mimetikus Polialoid
   Felhasználó

   Jelen esetben leginkább a teremtőt.

  • #1281
   Dio
   Felhasználó

   Az a baj ezzel, hogy teremtő, hogy azt feltételezzük ő teremtette a világot, és a világ belőle van. De akkor őt ki teremtette? Ha azt mondjuk, hogy ő csak úgy volt, akkor ugyan ez igaz lehet a világra is. Tehát Isten egy felesleges adalék, ami csak bonyolítja a dolgokat. Ha csak nem úgy képzeljük el Istent mint egy erőt vagy hatást, ami egyben tartja a világot. Viszont így nem a vallások szerinti Istenről beszélünk, hanem egy új erőről/ hatásról/ törvényről amit még nem fejtettünk meg.

  • #1282
   Dio
   Felhasználó

   Jó meg rossz a világra vonatkozóan nincs. Teljesen mindegy kit ölsz meg vagy melyik bolygót robbantod fel, amíg a létezésének nincs célja (nincs neki), addig nincs rossz döntés. Ha társadalmi normákat nézzük, és a gyilkosság következménye számodra kevésbé rossz mint a gyilkosság be nem következtének következménye, akkor megölni valakit lehet egy jó döntés. Te döntöd el mi a jó és mi nem. A törvény is csak az árakat szabja meg.

7 hozzászólás mutatása
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.