Szellem szikrák › Fórumok › Nyitott beszélgetések MBTI témában › Hogyan tipizáljunk? 4-es csoportok
Címkézve: típus meghatározás
- This topic has 10 hozzászólás, 4 résztvevő, and was last updated 3 years, 6 months telt el by Poki.
-
SzerzőBejegyzés
-
-
2020/04/11-10:14 #1110Pogány CsörszAdminisztrátor
Szeretnék gondolkodni arról, hogy a 16 személyiségtípus hányféleképpen sorolható négyes csoportokba. Nem csak a 16 alatt a 4 képlet az érdekes. Ez segít kialakítani egy közösen használható, egyértelmű és objektív rendszert, hogy tipizáljunk embereket.
Amiket most használok:
Kvadránsok
Közös nevező. A típusok ugyanazokat a funkciókat használják.
STP-NFJ, SFP-NTJ, SFJ-NTP, STJ-NFPTemperamentumok:
SJ – Őrzők
SP – Kézművesek
NT – Racionalisták
NF – IdealistákBeszédstílus – Értékek
SF – Népszerű (értékek a fizikai világban)
ST – Tudósító (Tények a fizikai világban)
NT – Kocka (Tények az absztrakt világban)
NF – Hippi (Értékek az absztrakt világban)Miről szól az élet – Motivátorok
IxxP – Az élet magamról szól, mások nyerjenek belőlem inspirációt. (Önmagam)
ExxJ – Az élet a közösségről szól, mások segítéséről, önfeláldozásról. (Közösség)
IxxJ – Rendszerező: Az élet a kontrollról szól és a káosz elkerüléséről. (Kontroll)
ExxP – Gyűjtögető: Az élet a gyűjtésről szól, és a kontroll elkerüléséről. (Káosz)Ötleteljünk további 4-esekről, amik hasznoosak!
-
2020/04/11-10:26 #1111Mimetikus PolialoidFelhasználó
Sose gondoltam, h közös nevezőm van pl. az ESFP-kkel. Ismerek párat, de inkább homlokegyenest mások, mint én. Mégis miben nyílvánul meg ez a közös nevező???
- A hozzászólás módosításra került: 4 years, 8 months telt el-Mimetikus Polialoid.
-
2020/04/14-09:51 #1123Pogány CsörszAdminisztrátor
Mimetikus, igen vannak izgalmas hasonlóságok az NTJ/SFP quadránsban. Itt van néhány.
– Mind versengők és megvan bennük ez az Se hűség.
– Mindannyian pragmatikusak, a cél szentesíti az eszközt alapon gondolkodnak.
– Mind arra fókuszlnak, hogy azt tegyék ami működik, és nagyon függetlenek.
– Mindbegyikükben van egy személyes szabadság.
– Mindannyian a személyes teljesítményükben látják a fontosságukat.
– Mindegyikben benne van ez a tévkképzet, vagy félelem hajtóerő, így vagy úgy, hogyha jól teljesítenek másoknak, akkor mások nem fogják magukra hagyni őket. Olyan mintha magukban hinnének, de az emberiségben egyáltalán nem. Szóval azt hiszik, hogy a teljesítményük számít csak másoknak, és mindenki ennyire felszínesen ítél. Pedik csak ők a felszínesek… Szóval mi lesz öregen és betegen amikor már nem tudsz teljesíteni? Akkor már egyértelmű, hogy mindenki magára kell hagyjon téged? (Provokatív rész sorry)
– A hírneved a legfontosabb, őrizd az életed árán is mentalitás
– Imádnak utazni.
– Kalózok, akik szabadságot és kincseket keresnek. -
2020/04/15-01:07 #1125Mimetikus PolialoidFelhasználó
“– Mind versengők és megvan bennük ez az Se hűség.”
úgy érted a Se használók hűségesek? Mármint a barátaikhoz, szerelmükhöz?
“– Mind arra fókuszlnak, hogy azt tegyék ami működik, és nagyon függetlenek.”
itt milyen értelemben használod a függetlenség szót? Mert én INTJ-ként a saját függetlenségemet leginkább az introverziómban látom, hogy teljesen egyedül is pompásan érzem magam egy szobában. Másodsorban pedig az analizáló oldalamban, amivel kimérem pontosan a pénzügyeimet, és minimális munkából is jól meg tudok élni (tehát a munkahelyi függésem is nagyban lecsökken) Na most egy tipikus ESFP-ről ezek közül egyik sem mondható el…
-
2020/04/16-18:01 #1129Pogány CsörszAdminisztrátor
úgy érted a Se használók hűségesek? Mármint a barátaikhoz, szerelmükhöz?
Szeretem az Se-t picit evolúciós pszichológia oldalról nézni. Az Se ben van egy hűség a törzsedért, egy bajtársiasság. A törzsen belül pedig egy versengés. Férfiak közt egy dominanciasorrend, és valami olyasmi, ha hűséges vagy hozzám, akkor megvédelek téged minden áron. Szóval itt inkább egy baráti hűségre gondolok, de inkább egy csapathűségre elsősorban.
milyen értelemben használod a függetlenség szót?
Ez a függetlenség az Se-ből és Te-ből fakad. Pragmatikusak, cél szentesíti az eszközt. Nem az emberek érzései vannak előtérben. Ebben van egy opportunista beállítódás, hogy amit elvehetek most azt el is veszem. Ha most ennyit kérhetek a munkámért akkor nem fogom kétszer meggondolni. Vagy ha egy munkát jobban megéri elvégezni mint egy másikat akkor azt választom, függetlenül emberi érzésektől. Szóval picit kalóz szellemiség.
-
2020/05/21-04:59 #1166LevesKockaFelhasználó
Én még nem vagyok teljesen benne az egészben, de megpróbálok pár értelmes csapatot összeszögelni itt. 🙂
Legbelül – Értékek
xxTJ – Mérnök- Az életnek akkor van értelme, ha kordában tudjuk tartani a dolgokat, szabályok seítségével. Kell egy rendszer, amit mindenkinek be kell tartania, akár tetszik, akár nem, a közös jó érdekében.
xxFJ – Dajka – Az életnek akkor van értelme, ha sajnos/nem sajnos betartandó keretek közt, de ezáltal mindenkinek alapvető értelmet tudunk adni neki.
xxTP – Csillagász – Az életnek akkor van értelme, ha mindenkinek saját élete lehet és úgy alakíthatja saját jövőjét, jelenjét, ahogy akarja, ahogy a legtöbb értelme van, akár szabályok megsértésével.
xxFP – Hippi – Az életnek akkor van értelme, ha meg tudod normálisan élni. Ne hülyeségeken való agyaláson, vagy folytonos tervezgetésről szóljon, hanem érd be azzal ami most van, és érezd benne magad annyira jól, amennyire csak tudod. (én ezt kötöm inkább össze a hippivel, de lehet hülyeség)
Lehet röhögni, de én így érzem a mostani tudásommal. 😀
-
2020/05/21-05:08 #1167LevesKockaFelhasználó
Inkább Legbelül – Világnézet
-
2020/05/21-21:28 #1169Pogány CsörszAdminisztrátor
#LevesKocka – tetszik a felosztásod, a döntéshozó funkciók köré szervezed. Te, Fe, Ti, Fi. Teljesen jól járható útnak látom. Ezek mellé pedig társul egy ellentétes információszerző funkció. Szóval érdekes gondolat.
- A hozzászólás módosításra került: 4 years, 7 months telt el-Pogány Csörsz.
-
-
2020/05/21-19:56 #1168Mimetikus PolialoidFelhasználó
“ExxP – Gyűjtögető: Az élet a gyűjtésről szól, és a kontroll elkerüléséről. (Káosz)”
Mit értesz gyűjtés alatt?
-
2020/05/21-21:32 #1170Pogány CsörszAdminisztrátor
Gyűjtés alatt, információszerzést értek. Újdonság keresését, felfedezést, gyűjtést a szortírozással szemben. Se-t és Ne-t. Kirohan a világba és összeszed mindent amit ott megtapasztal. Kaotikus és szabad, a világ nem kell, hogy rendbe szerveződjön.
-
-
2021/06/14-20:44 #1399PokiFelhasználó
A bajtársiasság, hűség a törzsedért az nem Se hanem Fe
Ha te ezt Se-hez kötöd akkor gondolj az ESFP és ISFP típusokra, náluk ez mennyire van meg? Mert én nááluk ezt nem tapasztaltam soha.
-
-
SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.